Tadic ragaszkodik elképzeléseihez

Szerbia nem mond le sem Koszovóról, sem az EU-csatlakozásról

Boris Tadic szerb elnök megerősítette egy csütörtökön közölt nyilatkozatában, hogy hazája nem mond le sem Koszovóról, sem az Európai Unióhoz való csatlakozásról.

2008.02.28 13:02MTI

Az El País spanyol napilapnak adott interjúban kijelentette, hogy Belgrád fel fog használni minden politikai és diplomáciai eszközt érdekeinek védelmében, erőszakhoz azonban nem folyamodik. A Koszovó esetleges megosztásáról szóló kérdésre felelve azt mondta, hogy nem megosztásra, hanem kompromisszumra lenne szükség. Egyúttal kifejezte reményét, hogy sikerül valamilyen "racionális" kiutat találni a jelenlegi helyzetből.

Szavai szerint a szerbiai tartomány elszakadása veszélyes precedens, amely számos hasonló egyoldalú nyilatkozatot vonhat maga után. Megfogalmazása szerint "sok Koszovó van a világon". Kérte Madridtól, hogy tartson ki Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének ellenzése mellett. Úgy vélekedett, hogy Spanyolország, Szlovákia és Románia nemcsak Szerbia érdekeit védi (Koszovó függetlenségének el nem ismerésével), hanem "saját területi épségét is".

(Az Egyesült Államok és több nagy európai ország elismerte Koszovó függetlenségét, de az EU néhány tagállama - köztük Spanyolország, Románia és Szlovákia - elutasítja ezt a lépést.) Tadic hangsúlyozta, hogy Szerbia kitart az EU-hoz való csatlakozás szándéka mellett, bár nem számít arra, hogy az EU megkönnyíti számára ezt a folyamatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.