Az EULEX létszámát egyelőre 1800 főre tervezik

Kermabon: vereség lenne, ha feladnák az egységes Koszovót

Az Európai Unió mindenképpen el akarja kerülni Koszovó kettészakadását, az albánok lakta nagyobb részről a szerbek lakta Észak-Koszovó leválását.

2008.02.26 09:43MTI

"Ez vereség lenne" - mondta az AFP hírügynökségnek adott interjújában Yves de Kermabon francia tábornok, az EU koszovói missziójának vezetője. Kermabon szerint a Koszovó függetlensége ellen most tüntető szerbeknek is érdekük, hogy az EULEX misszió megjelenjen északon is, hiszen az a feladata, hogy védelmet nyújtson a kisebbségeknek, gondoskodjon a koszovói közigazgatás, igazságügy és rendészet jogállami mederben tartásáról.

Ennek keretében például vegyes etnikumú személyi összetételű hatóságokat kell létrehozni - vagyis helyt kell biztosítani az albánok mellett a szerbeknek is. Az EULEX létszámát egyelőre 1800 főre tervezik, de az uniós országoktól kapott felhatalmazás értelmében szükség esetén legfeljebb 2210 főre bővíthető. A legtöbb embert Németország és Olaszország adja, Magyarország a tervek szerint több mint harminc fővel járul hozzá a misszióhoz. Az EULEX felfejlődése még a kezdeti szakaszban tart. Az uniós misszió júniusban veszi át a Koszovó feletti felügyeletet az ENSZ-től.

Folyamatos viszont a NATO vezette, 17 ezer fős KFOR katonai erő koszovói jelenléte, ami a biztonság alapvető garanciáját jelenti. A heves észak-koszovói szerb tüntetések hatására az EULEX előkészítő személyzete ideiglenesen távozott ugyan mitrovicai hivatalából, de Kermabon szerint amikor át kell venni a Koszovó feletti felügyeletet, akkor az EULEX északon is ott lesz. Az 59 éves Yves de Kermabon - aki idegenlégiósként szolgált Kambodzsában, Közép-Afrikában, majd járt Boszniában is - 2004 és 2005 között a KFOR-t irányította Koszovóban. Mint az AFP-nek mondta, a koszovói vezetők jól ismerik őt.

"Nem akarok beképzeltnek tűnni, de úgy gondolom, van némi bizalmi tőkém Koszovóban" - tette hozzá. Szerinte a rá váró feladat a kezdeti szakaszban éppen erről szól: helyre kell állítani a helyiekben a nemzetközi közösség iránti bizalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.