Fekete-csontos lobogó alatt

Hoy, hoy, pirates: török és amerikai katonák kalózokat fogtak el

Török kommandósok kilenc kalózt fogtak el az Ádeni-öbölben, amerikai haditengerészek pedig öt másikat az Indiai-óceánon - jelentette be közleményben a török hadsereg, illetve az amerikai haditengerészet.

2010.04.02 08:11MTI

A NATO kalózellenes műveletében részt vevő Gelibolu török fregatt a kereskedelmi hajók által használt folyosót ellenőrizve megállított egy bárkát a parttól 80 mérföldnyire és kilenc kalózt őrizetbe vett - közölte a török hadsereg, amely felvételeket is közzétett az akcióról a honlapján csütörtökön.

A Nicholas amerikai fregatt a Seychelles-szigetekről nyugatra a nemzetközi vizeken tűzpárbajt vívott egy bárkával, majd a katonák elfogták a bárkán tartózkodó három kalózt. A fedélzeten nagy mennyiségű lőszert és üzemanyagot találtak.

A bárkát elsüllyesztették. Röviddel később a Nicholas legénysége elfogott egy úgynevezett "anyahajót", amelyről a kalózbárkák legénységét irányítják, s amelynek a fedélzetén két másik embert vettek őrizetbe - közölte a VI. flotta.

Az őrizetbe vett kalózok nemzetiségét nem közölték, az öt gyanúsított amerikai őrizetben marad, amíg nem döntenek további sorsukról. A kalózok - többségükben szomáliaiak - a számos külföldi hadihajó által ellenőrzött Ádeni-öböl mellett egyre gyakrabban támadnak a szomáliai partoktól távol, például a Seychelles-szigetek közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.