Eltévedt bárányka

Jaj, Atyám: ittasan vezetett a német evangélikus egyház vezetője

Ittas vezetés miatt büntetőjogi eljárás fenyegeti a német evangélikus egyház (EKD) vezetőjét.

2010.02.23 18:46MTI

Keddi sajtójelentések szerint Margot Ka:ssmann hannoveri püspököt még múlt hét szombaton késő este állították le a rendőrök, amikor szolgálati gépkocsijával a piros jelzésen hajtott át. Az 51 éves Ka:ssmannt - aki az első női püspök a 25 milliós német evangélikus egyház élén - azonnal megszondáztatták, és a szonda 1,3 ezrelékes alkoholszintet mutatott ki.

A vérminta ennél is többet, 1,54 ezreléket mutatott. A hannoveri püspök elismerte, hogy ittasan ült a volánhoz. "Saját magam is megdöbbentem azon, hogy ilyen súlyos hibát követtem el" - jelentette ki.

Hozzátette: tudatában van annak, hogy milyen veszélyes és felelőtlen alkohol hatása alatt vezetni, és vállalja a jogi következményeket. Az evangélikus egyház vezetőjétől a hatóságok a szondáztatás pozitív eredménye után azonnal vérmintát is vettek, s annak eredményét kedden délelőtt tették közzé.

Az első értesülések szerint a püspökre pénzbüntetés vár, s jogosítványát akár egy évre is bevonhatják. Az EKD vezetőségén belül tanácskozást tartanak arról, milyen következményeket (beleértve az esetleges lemondást is) vonhat maga után Kässmann kihágása. A püspök mindenesetre a hét végéig lemondta minden nyilvános szereplését. A német előírások szerint az 1,1 ezrelék feletti alkoholszint már abszolút vezetésképtelenséget jelent, és súlyos jogsértésnek számít. A vétkest pénzbüntetésre vagy akár egy évig terjedő börtönre is ítélhetik, jogosítványát pedig öt évre is bevonhatják.

Szakértők szerint a Kässmannhoz hasonló, alacsony és filigrán nők esetében az 1,54 ezrelékes százalékos alkoholszint legkevesebb 0,7 liter bor vagy 1,5 liter sör fogyasztásának felel meg. A hatást befolyásolhatja az is, hogy a szóban forgó személy milyen gyakran iszik, illetve mennyit evett előtte. Margot Kässmannt tavaly októberben választották meg a német evangélikus egyház élére. Beiktatásakor hangsúlyozta: korszerű egyházat szeretne; olyat, amely minél több embert nyer meg a hitnek. A német sajtó megdöbbenéssel kommentálta az EKD elnökének vétkét, valószínűsítve a lemondás lehetőségét.

"Kässmann püspöknek magának kell mérlegelnie, hogy megrendült helyzetében bír-e még azzal az erkölcsi tekintéllyel, amely hivatalának betöltéséhez szükségeltetik" - írta Frankfurter Rundschau.

A kulmbachi (és katolikus) Bayrische Rundschau csipkelődő kommentárja szerint "még a Jóisten erejét is meghaladta az a feladat, hogy eltévedt báránykáját a helyes úton tartsa. A nagyon is emberi püspöknőnek e kihágás után igen alaposan mérlegelnie kell, hogy alkalmas-e még erkölcsi példaképnek."

A heidelbergi Rhein-Neckar-Zeitung úgy véli, hogy Kässmann aligha éli túl a posztján az ittas vezetést. "Ez a helytelen magatartás megfosztja szavahihetőségétől az (evangélikus) egyház legmagasabb méltóságát. Hogyan akarhatna ő, négy leány anyja, ezek után elítélően prédikálni a fiatalok körében terjedő mértéktelen szeszfogyasztás ellen?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.