19 anthrax eset

Megszívta: lépfene-megbetegedés Londonban

Lépfenével (anthrax) kezelnek egy kábítószeres beteget Londonban - közölték pénteken a brit egészségügyi hatóságok.

2010.02.05 18:04MTI

Az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) bejelentése szerint valószínűsíthetően szennyezett heroin okozta a fertőzést. Az HPA közleménye hangsúlyozza: nincs bizonyíték arra, hogy a betegség emberről emberre terjedne; e kórokozó esetében az ilyen terjedési mód egyébként is "rendkívül ritka".

Brian McCloskey, az HPA igazgatója a közleményben "elhanyagolhatónak" nevezte a fertőzés londoni felbukkanásából eredő lakossági kockázatot. A hatóság ugyanakkor felhívta a heroint használók figyelmét arra, hogy amíg a közegészségügyi vizsgálatok le nem zárultak, abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy a Londonban hozzáférhető heroin minden esetben hordozza a lépfene-szennyeződés kockázatát. Az HPA felszólította a kábítószer-használókat arra, hogy "ha lehetséges", semmilyen módon ne juttassanak szervezetükbe heroint, ha pedig fertőzés gyanújára utaló tüneteket észlelnek magukon, azonnal forduljanak orvoshoz, mert a korai antibiotikumos kezelés életmentő lehet. Skóciában már decemberben felbukkant a betegség.

Itt eddig 19 anthrax-esetet észleltek, szintén heroint használó kábítószeresek között, de a kórokozót a skóciai előfordulások óta most első ízben azonosították Angliában is egy heroinfüggő beteg szervezetében - áll az HPA pénteki közleményében. A skóciai fertőzöttek közül eddig kilencen haltak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.