A joghurt vakcina a lépfene ellen is hatásos?

Védőoltás helyett joghurtos védőital?

Hamarosan valóra válhat minden gyermek álma: a félelmetes védőoltások helyett elegendő lehet meginni egy joghurtos italt, mely akár még jobb immunválaszt is előidézhet, mint az injekció.

2009.04.01 10:18medipress.hu

Az Északnyugati Egyetem kutatói állatkísérleteik eredményei alapján bizakodnak. Probiotikumok alkalmazásával ugyanis kifejlesztettek egy teljesen új szájon át alkalmazható vakcinát. A probiotikumok olyan nem kórokozó baktériumok, melyek normálisan is megtalálhatók bizonyos tejtermékekben, például a sajtban és a joghurtban. Egérkísérletek során megállapították, hogy a joghurt vakcina immunissá tette az állatokat a lépfenével szemben.

A Feinberg Orvostudományi Kar kutatói más fertőző betegségek ellen, sőt emlőrák ellen is próbálnak probiotikus vakcinát kifejleszteni. A módszer nem csak a tű okozta fájdalom kiküszöbölésében jobb a hagyományos védőoltásoknál. A vakcina közvetlenül a bélbe jut, ami közvetlenül aktiválja az immunválasz első vonalát, melynek helye a vékonybél. A Proceeding of the National Academy of Sciences-ben megjelenő cikk vezető szerzője, Mansour Mohamadzadeh, gasztroenterológus docens elmondta, hogy a bélből kiinduló immunreakció az egész szervezetre kiterjed. Ha sikerül a bél immunrendszerének aktiválása, az immunválasz sokkal erőteljesebb, mint az injekció által kiváltott.

A kórokozó baktériumokat ezek után a szervezet gyorsabban képes elpusztítani. A vizsgálat során a lépfene elleni vakcinát egerekkel etették meg, melyeket aztán lépfenét okozó baktériumoknak tettek ki. Az állatok nyolcvan százaléka túlélte a találkozást. Az arány nagyjából megegyezik a védőoltásban részesült egerek túlélési arányával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.