Egy 13 éves lányt kábított el

Liliomtiprás, Polanski: a bíró a rendező szemébe nézne

Elutasította a Roman Polanski ügyében eljáró amerikai bíró, hogy távollétében ítélkezzenek a liliomtiprással vádolt Oscar-díjas filmrendező felett, amint azt a svájci házi őrizetben tartott Polanski ügyvédei kérték.

2010.01.23 08:53MTI

Peter Espinoza Los Angeles-i bíró az ügyben helyi idő szerint pénteken tartott meghallgatáson közölte: úgy határozott, hogy a filmrendezőnek vissza kell térnie Kaliforniába a bírósági eljárás lefolytatása érdekében. Polanski ügyvédei azonnal közölték, hogy fellebbezést nyújtanak be a bírói döntés ellen.

A 76 esztendős filmest tavaly szeptemberben tartóztatták le Zürichben nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását, mert Polanski három évtizeddel ezelőtt megszökött az amerikai igazságszolgáltatás elől, amely liliomtiprásért akarta felelősségre vonni. Polanski annak idején egy 13 éves lányt kábított el és rontott meg, tettét akkor vádalku keretében el is ismerte.

A rendező két hónapot töltött egy zürichi börtönben, majd december 4-én tetemes óvadék fejében házi őrizetbe kerülhetett; jelenleg gstaadi házában várja, hogy a svájci hatóságok döntsenek az Egyesült Államokba történő kiadatásáról.

Január elején Polanski ügyvédei segítségével arra kérte a Los Angeles-i bíróságot, hogy távollétében folytassa le ellene a pert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.