A cseh vízummentességet kellene visszaállítani

Az EB bekeményít: Részleges vízum-kötelezettséget vezetne be Kanadával szemben

A vízumkötelezettség részleges visszaállításával fenyegette meg Kanadát az Európai Bizottság kedden arra az esetre, ha Ottawa nem tesz lépéseket a cseh vízummentesség visszaállítására.

2009.10.20 16:59MTI

Brüsszelben kiadott jelentésében az uniós végrehajtó testület jelezte: amennyiben év végére nem történik előrelépés a témában, azt fogja javasolni a tagországoknak, hogy állítsák vissza a vízumkötelezettséget "a kanadai állampolgárok bizonyos kategóriái, például a diplomáciai vagy szolgálati útlevéllel rendelkezők" számára. A jelentéshez fűzött kommentárjában Jacques Barrot igazságügyi biztos nagyon sajnálatosnak nevezte Kanada eljárását, és leszögezte: eltökélt annak biztosításában, hogy a vízummentesség terén a felek a kölcsönösség elvét teljes körűen tiszteletben tartsák.

Kanada nyáron állította vissza a vízumkötelezettséget az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben, az intézkedést a növekvő számú cseh menedékkérelemmel indokolva. Az EU "kormánya" most leszögezte: ez az első eset, hogy unión kívüli ország visszaállítja a vízumváltási kötelezettséget egy EU-tagállamban. Brüsszel a jelentésben üdvözölte, hogy a két fél késznek mutatkozott a probléma tárgyalásos rendezésére, és elismerte, hogy Kanada számos könnyítéssel igyekezett enyhíteni a visszaállított vízumkötelezettség miatti adminisztratív nehézségeket.

A bizottság mindazonáltal azt szeretné, ha Ottawa világos forgatókönyvet vázolna fel arról, már a közeljövőben milyen intézkedéseket kíván tenni a vízumkötelezettség újbóli megszüntetésének érdekében. Korábbi sajtóértesülések szerint Csehországból elsősorban a romák menekülnek Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban.

E hónap elején Kanada Magyarországot is felkérte, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására, miután - a sajtó fogalmazása szerint - "Magyarország felől menedékkérők váratlan hulláma öntötte el a kanadai repülőtereket". Az észak-amerikai ország illetékesei ugyanakkor jelezték: Kanada egyelőre nem vezet be vízumkényszert Magyarországgal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.