A voksok 56 százalékát szerezte meg

Gasparovic nyerte a szlovákiai elnökválasztást

Ivan Gasparovic jelenlegi államfő nyerte meg a szombati köztársasági elnökválasztást Szlovákiában.

2009.04.05 08:15MTI

A szavazatok több mint 90 százalékának összeszámlálása alapján kijelenthető, hogy Szlovákia elnöke a következő öt évben is Ivan Gasparovic lesz. 

Az 5919 választókerületből 5401-ben számolták össze eddig a szavazatokat. Ennek eredménye szerint Gasparovic a voksok 56,24 százalékát szerezte meg, míg vetélytársát, Iveta Radicovát a szavazók 43,72 százaléka támogatta. A részvételi arány valamelyest meghaladta az 51,5 százalékot.

 "A választók értékelték munkámat, megmutatták, kit tartanak hitelesnek és kiben bíznak meg" - szögezte le az újraválasztott államfő. "

Jelszavam nem változik: nemzetien gondolkodom, szociálisan érzek" - szögezte le. "Köszönetet akarok mondani egész Szlovákiának, hogy a stabilitást választotta" - jelentette ki Robert Fico miniszterelnök, aki éjfél előtt megjelent Gasparovic stábjában.
 
Sajtóértekezletén Fico is keményen nekiment a szlovák sajtónak, amely szerinte a választás legnagyobb vesztese. "Hazudtak, szennyet szórtak ránk és piszkos munkát végeztek" - jegyezte meg a kormányfő. Bejelentette: hétfőn sajtóértekezleten értékeli a választást. Radicová elismerte vereségét és gratulált Gasparovicnak a győzelemhez. Kiemelte, hogy az egymillió ember támogatását kötelezettségként fogja fel egy "új kezdetre". Felszólította támogatóit, hogy tartsák tiszteletben a választás eredményét. 

Hangsúlyozta: továbbra is elutasítja a hazugságokat, amelyekhez ellenfelei folyamodtak a választási kampány során. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy Szlovákiában fordulat álljon be, és győzzön a tisztesség politikája" - hangoztatta. Radicová úgy vélte: nem a magyar kártya döntötte el a választás sorsát, hanem az, hogy Fico és pártja kiállt Gasparovic mellett. Csáky Pál, az MKP elnöke úgy vélte: rossz hír Szlovákia számára, ha hazugságokkal és a magyar kártyával választást lehet nyerni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.