Ipari katasztrófa

Olajszivárgás miatt lezárták az antwerpeni kikötő rakpartját

Olajszivárgás miatt lezárták a belgiumi Antwerpen kikötőjének rakpartját, és egy zsilipet is - közölte a kikötő szóvivője.

2024.06.09 17:14MTI

A helyi sajtó szerint az incidens csütörtök délután történt, jelentős mennyiségű üzemanyag ömlött az egyik hajó fedélzetére és a dokk vizébe. A Deurganck rakpartot lezárták az érkező, a kifutó és az áthaladó hajók előtt, továbbá a világ legnagyobb víztérfogatú gátját, a Kieldrecht zsilipet is, hogy megakadályozzák az olaj terjedését. A hatóságok a nap folyamán drónnal figyelték a szivárgást, és sikerült megakadályozni, hogy az olaj a Scelde folyó vizébe kerüljön.

"A szivárgás következtében közel egytucatnyi tengerjáró hajó is szennyeződött. Ezeket meg kell tisztítani, mielőtt elhagyhatják a dokkot" - mondta a kikötő szóvivője.

A kikötői hatóságok oldószerekkel és magasnyomású mosókkal kezelik a szennyezett hajókat, hogy eltávolítsák az olajat. Ez még néhány napot igénybe vehet, és egyes hajóknak hosszabb ideig kell a dokkban maradniuk.

Egyelőre korlátozottak a kikötési lehetőségek a Deurganck rakparton, a kikötő szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és mindent megtesz, hogy megtisztítsa a dokk vizét és korlátozza a kiömlő olaj okozta károkat - közölte a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.