Vallásmti

EJEB: nem sérti a tanulók jogait, ha megtiltják a vallási szimbólumok használatát az oktatási intézményekben

A tilalom alól kivételt képeznek a hittan illetve felekezeten kívüli etikaórák.

2024.05.16 13:37MTI

Nem sért jogot, ha megtiltják a tanulóknak, hogy vallási szimbólumokat viseljenek az oktatási intézményekben - mondta ki csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az ügy három fiatal muszlim nőt érintett, akik panasszal fordultak a strasbourgi székhelyű testülethez, mert a belgiumi flamand közösség oktatási rendszere 2009-ben tilalom alá helyezte a vallási szimbólumnak minősülő fejkendő és minden más vallási jelkép viselését a középiskolákban. A tilalom alól kivételt képeznek a hittan illetve felekezeten kívüli etikaórák.

A felperesek azzal érveltek, hogy a tilalom sértette a magánéleti, a vallás- és véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogaikat.

A bíróság szerint azonban, a semlegesség elve a közösségi oktatási rendszerben, amely általánosságban tiltja bármely vallási szimbólum viselését nem ellentétes a lelkiismeret- és vallásszabadsághoz való joggal. A testület úgy ítélte meg, hogy a nemzeti hatóságok jogosultak voltak arra, hogy a flamand közösség oktatási rendszerében alkalmazzák a semlegességi elvet.

"A szóban forgó korlátozás arányosnak mondható mások jogainak és szabadságainak, valamint a közrendnek védelmére irányuló célokkal, tehát alkalmazása szükséges egy demokratikus társadalomban" - olvasható az ítéletben.

A bíróság úgy ítélte meg továbbá, hogy a felperesek keresetének fennmaradó része elfogadhatatlan, mivel a kérelmezők nem merítettek ki minden lehetséges jogorvoslati lehetőséget saját országukban, mielőtt az EJEB-hez fordultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.