Kémkedés

Hatósági vizsgálat indult Lengyelországban egy Fehéroroszországba szökött bíró ügyében

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) ellenőrzi, hogy a bírónak feladatkörével kapcsolatban milyen titkos információkhoz volt hozzáférése.

2024.05.09 07:58MTI

Hatósági vizsgálat indult hétfőn Lengyelországban egy Fehéroroszországba szökött lengyel bíró, Tomasz Szmydt ügyében, a lengyel ügyészség a külföldi hírszerzésről szóló büntetőügyi előírások alapján nyomoz az ügyben.

A lengyel hatóságok arra reagáltak, hogy Szmydt, aki a varsói székhelyű vajdasági közigazgatási bíróság alkalmazottja, hétfő reggel beszélt egy olyan minszki sajtótájékoztatón, amelyet a BelTa állami hírügynökség rendezett meg. A bíró közölte: kénytelen volt elhagyni Lengyelországot, mert nem ért egyet a varsói vezetés lépéseivel. Azt állította, hogy hazájában "független politikai magatartása" miatt üldözték. A BelTa szerint Szmydt "segítséget és védelmet" kért a fehérorosz hatóságoktól.

Jacek Dobrzynski, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője hétfő délután az X-en közölte: a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) ellenőrzi, hogy a bírónak feladatkörével kapcsolatban milyen titkos információkhoz volt hozzáférése.

A lengyel ügyészség pedig tudatta: Szmydt ügyében előzetes vizsgálatot indítottak a büntetőjogi törvénykönyv azon előírása alapján, amely a külföldi hírszerzés javára folytatott tevékenységről szól.

Grazyna Ignaczak-Bandych, a lengyel elnöki hivatal vezetője hétfőn hazaárulásnak nevezte Tomasz Szmydt tettét. Hozzátette: az ügyet az illetékes hatóságoknak tisztázniuk kell.

Paval Latuska, a lengyelországi száműzetésben élő volt fehérorosz kulturális miniszter a PAP hírügynökségnek továbbított nyilatkozatban úgy ítélte meg: Szmydt most "minden (fehérorosz) propagandacsatornán" fog szerepelni, előbb-utóbb viszont a bírót "eldobják mint egy elhasználódott propagandaeszközt".

Több lengyel kommentátor felidézte: az utóbbi években ez a második eset, hogy egy lengyel közalkalmazott Fehéroroszországban kért menedéket. 2021 decemberében Emil Czeczko, egy olyan katona dezertált a szomszédos országba, aki a fehérorosz határon szolgált. Czeczkót 2022 márciusában Minszkben holtan találták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.