Háború

Izrael megerősítette a Hamász-alagutak elárasztását

Az átjárók megsemmisítésének korábbi módszerei a jelentések szerint hatástalannak bizonyultak.

2024.02.01 08:03ma.hu

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kedden megerősítette, hogy tengervízzel árasztotta el a Hamász földalatti alagúthálózatát. Az ellentmondásos taktikát először tavaly év végén próbálták ki.

Az izraeli médiával megosztott közleményében az IDF azt mondta, hogy kifejlesztett "több eszközt arra, hogy nagy áramlású vizet juttasson a Hamász alagútjaiba a Gázai övezetben". A nagyjából 350-400 mérföldnyi alagút nem mindegyike a célpont - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy a művelet egyes területeken elfogadhatatlan károkat okozhat.

Az izraeli erők tavaly év végén több nagy áramlású szivattyút telepített Gázába, és kísérletezni kezdtek azzal, hogy tengervizet pumpáljanak a Földközi-tengerből a földalatti labirintusba - jelentette akkor a Wall Street Journal. Hétfői utójelentésében az amerikai lap azt írta, hogy a művelet kibővült, és egy további szivattyút telepítettek az enklávé déli részén fekvő Khan Júnis városába.

Izraeli tisztviselők eddig nem voltak hajlandók kommentálni a tengervíz felhasználását az alagutak elárasztására. Amerikai tisztviselők a Wall Street Journalnak azt mondták, hogy "falak és más váratlan akadályok és védművek néhány helyen lelassították vagy megállították a víz áramlását", és hogy "az általános erőfeszítés nem volt olyan hatékony, mint azt az izraeli tisztviselők remélték".

Az áradásztások, bombázások, valamint a különleges erők és robotok rajtaütései ellenére a földalatti hálózat 60-80%-a érintetlen maradt - írta a lap.

Még decemberben amerikai tisztviselők figyelmeztették izraeli kollégáikat, hogy a tengervíz használata beszennyezheti Gáza korlátozott édesvízkészleteit. Az Izraellel való konfliktus előtt az enklávé ivóvízkészletének mintegy 90%-a a Palesztin Vízügyi Hatóság szerint felszín alatti kutakból származott.

A Hamász által még mindig fogva tartott mintegy 132 túsz hozzátartozói szintén attól tartanak, hogy az alagutak elárasztása veszélybe sodorja szeretteiket. Az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval decemberben folytatott megbeszéléseken a kiszabadult túszok arra panaszkodtak, hogy az árasztás halálos ítéletet jelentene a hátramaradottak számára - derült ki a Ynet héber hírportál által közzétett felvételekből.

Az IDF közölte, hogy csapatai "szakszerű és átfogó" ellenőrzéseket végeznek annak biztosítására, hogy a művelet ne szennyezze a felszín alatti vízforrásokat. A hadsereg azonban nem említette, hogy a túszok sérülésének valószínűségét figyelembe vették-e annak eldöntésekor, hogy mely alagutakat árasztják el.

Az izraeli tankok és csapatok október vége óta vannak a Gázai övezetben. Míg azonban a palesztin halálos áldozatok száma jelenleg közel 27 ezerre tehető, amerikai tisztviselők szerint az IDF a Hamász harcosainak csupán egyötödét ölte meg a közel négy hónapos harcok alatt. Az IDF szerdán három izraeli katona halálát jelentette be, amivel 224-re emelkedett az október óta a Gázai övezetben megöltek száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.