Háború

Izrael készen áll Libanon lerohanására

A Hezbollah állítólag értesüléseket kapott arról, hogy az IDF kétfrontos háborúra készül.

2024.01.28 07:28ma.hu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kész arra, hogy teljes körű háborút indítson a palesztinbarát fegyveres csoport, a Hezbollah ellen Libanonban - jelentette szombaton az LBCI libanoni műsorszolgáltató.

A Hezbollah rakétákat és aknavetőgránátokat lőtt izraeli állásokra a Gázai övezetben zajló izraeli-Hamász háború közepette. A sortüzek az izraeli hadsereg megtorló csapásait váltották ki.

Az LBCI szerint az izraeli tervekről szóló hírszerzési jelentést egy meg nem nevezett arab ország juttatta el a Hezbollahnak. Az IDF esetleges hadjáratának célja az lenne, hogy a fegyvereseket az ENSZ 1701-es biztonsági határozatának betartására kényszerítse, amelyet az előző, 2006-os izraeli-libanoni háború befejezése után fogadtak el - írta a hírügynökség. Az ENSZ-dokumentum megkönnyítette egy demilitarizált övezet létrehozását az izraeli-libanoni határ mentén.

A helyzet ebben a hónapban tovább eszkalálódott, miután egy izraeli csapás megölte a Hamász helyettes vezetőjét, Száleh al-Arouri-t Bejrútban.

A múlt héten Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök altábornagy azt mondta, hogy a Bejrúttal való konfliktus lehetősége "sokkal nagyobb, mint a múltban volt". Hozzátette, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) "növekvő készültségben" vannak a határokon átnyúló támadásra.

Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter eközben azt mondta, hogy más országok részvétele az Izrael és a Hamász közötti harcokban "elfogadhatatlan" lenne. Arra is figyelmeztetett, hogy egy Libanon elleni háború nem lenne "piknik" Izrael számára. A Hezbollah parlamenti képviselője, Hassan Ezzedine hasonlóképpen azt mondta, hogy a harcosok "kétszer olyan keményen fognak visszavágni és csapást mérni az ellenségre".

A hónap elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Közel-Keletre utazott, hogy megpróbálja megakadályozni egy teljes körű háborút Izrael és a Hezbollah között.

A Washington Post szerint amerikai tisztviselők aggódnak amiatt, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök esetleg meg akarja támadni Izrael északi szomszédját, miközben egyre több kritika éri kormányát amiatt, hogy nem sikerült megakadályoznia a Hamász október 7-i, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő betörését. A jelentés azt is felvetette, hogy az IDF "nehezen lenne sikeres" egy kétfrontos háborúban a Hamász és a Hezbollah ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.