Háború

Jemen mely részeire mértek közös amerikai-brit csapásokat?

Brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat hajtottak végre a húszik állásai ellen.

2024.01.13 11:30ma.hu

Péntek este az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság csapássorozatot indított a Húszik (az Ansar Allah katonai szervezet) ellen Jemenben. A hivatalos közlések szerint 60 célpontot értek el 16 különböző helyszínen.

Az Egyesült Államok F-22-es vadászgépeket és Tomahawk cirkálórakétákat, míg az Egyesült Királyság Typhoon vadászgépeket és Paveway IV irányított bombákat vetett be a húszi katonai infrastruktúrája elleni csapásokhoz.

Washington és London a jemeni fővárostól, Szanaától északra fekvő al-Dajlami légibázist, a hodeidai repülőteret, az abbsi repülőteret, a taizi repülőteret, a Szaada tartományban lévő Kahlan katonai támaszpontot és más helyszíneket vette célba.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kitart amellett, hogy csak katonai infrastruktúrát, köztük dróngyártó létesítményeket és rakétaindító helyeket vettek célba.

"Egyáltalán nem céloztunk polgári lakossági központokat. Nagyon konkrét képességek ellen indultunk, nagyon konkrét helyszíneken, precíziós lőszerekkel" - mondta a Pentagon meg nem nevezett tisztviselője a médiának.

Mohammed al-Bukhaiti húszi vezető a közösségi médiában azt mondta, hogy "Amerika és Nagy-Britannia hibát követett el a jemeni háború megindításával, mert nem hasznosították korábbi tapasztalataikat".

Más húszi tisztségviselők a közös csapásokat a Jemen elleni "brutális agressziónak" ítélték, és kemény választ ígértek.

Oroszország határozottan elítélte a Jemen elleni támadást, "a nemzetközi jog teljes figyelmen kívül hagyásának" nevezve azt.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.