Fegyverkezés

Románia beüzemelte első Patriot rakétaelhárító ütegét

Háromévi felkészülés, és az Egyesült Államokban elvégzett számos tanfolyam után.

2023.11.15 13:42MTI

A Fekete-tenger partján rendezett tesztelő és hitelesítő éleslövészettel Románia beüzemelte szerdán első Patriot rakétaelhárító ütegét.

A román védelmi minisztérium (MAPN) a közösségi oldalán adta hírül, hogy háromévi felkészülés, az Egyesült Államokban végzett számos tanfolyam után a 74-es Mihai Bravu légelhárító ezred katonái először lőttek ki önállóan PAC-2 ATM típusú elfogórakétát, amely sikeresen megsemmisített egy 60 kilométernyire lévő, légi fenyegetést szimuláló célpontot. A szerdán beüzemelt Patriot rakétaelhárító rendszert 2020-ban vette át a román hadsereg.

A Midia-foki föld-levegő lőtéren rendezett rakétaelhárító lövészet a november 2-án kezdődött - egy évvel ezelőtt betervezett - Patriot Spark 23.11 elnevezésű hadgyakorlat részét képezte, amelyre szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciuca szenátusi elnök (volt vezérkari főnök és védelmi miniszter) is ellátogatott.

A védelmi tárca korábbi bejelentése szerint Románia idén négy Patriot rakétavédelmi üteget állít hadrendbe a tervezett hét közül, amelyek beszerzéséről 2017-ben fogadott el törvényt a bukaresti parlament. A csaknem négymilliárd dollár értékű beszerzésről 2017-ben állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.