Háború

Aki meg akarja semmisíteni a Hamászt, annak el kell pusztítani Gázát és meg kell ölnie a polgári lakosság nagy részét is

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint lehetetlen elpusztítani a Hamászt anélkül, hogy Gázát a polgári lakosság nagy részével együtt elpusztítanák. A Gázai övezetben "meg kell állni" és humanitárius programokat kell meghirdetni - mondta Lavrov.

2023.10.30 14:14ma.hu

"Meg kell állni, humanitárius programokat kell meghirdetni, hogy megmentsük a lakosságot, amely blokádban találta magát: nincs víz, nincs áram, nincs élelmiszer - mindenből semmi sincs" - mondta Lavrov egy interjúban.

Hangsúlyozta, hogy ha a Gázai övezetet elpusztítják és kétmillió embert elűznek, az évtizedekre, sőt évszázadokra szóló katasztrófa lesz.

"Jelzéseket küldünk az izraelieknek, teljes körű kapcsolatot tartunk velük, nagykövetünk rendszeresen kommunikál velük, jeleket küldünk arról, hogy békés megoldást kell keresni, és nem a bejelentett felperzselt föld stratégiát kell befejezni Gázában" - mondta Lavrov.

Október 7-én a Hamász palesztin csoport meglepetésszerű, nagyszabású rakétatámadást indított Izrael ellen a Gázai övezetből, áttörve a határt és megölve és elrabolva embereket a szomszédos izraeli településeken.

Izrael megtorló csapásokat indított, és teljes blokádot rendelt el a több mint 2 millió embernek otthont adó Gázai övezet ellen, elvágva a víz-, élelmiszer- és üzemanyag-ellátást. A konfliktus eszkalálódása mintegy 1400 izraeli és több mint 7000 palesztin halálát okozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.