Izraeli-palesztin

Orosz szóvivő: Moszkva mindent megtesz a túszok kiszabadításáért

A hétvégén Izrael- és zsidóellenes akciókat hajtottak végre több, muszlim többségű észak-kaukázusi régióban.

2023.10.29 21:41MTI

Oroszország mindent megtesz a Hamász palesztin radikális mozgalom által elfogott túszok szabadon bocsátásáért - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő jelentette ki vasárnap a Rosszija 1 televíziós csatornán.

"Minden megteszünk, ami szükséges, minden útvonalon. Az első természetesen a politikai munka a nemzetközi platformokon, az ENSZ-ben, hogy kilobbizzuk a legfontosabb dolgot, nevezetesen a tűzszünetet, az erőszak beszüntetését, globálisan azt - amit feszültségcsökkentésnek neveznek" - mondta Zaharova.

Korábban Daniel Hagari izraeli katonai szóvivője közölte, hogy 229 túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja, aki pénteken Hamász-küldöttséget fogadott Moszkvában, szombaton azt mondta, hogy ígéretet kapott nyolc orosz állampolgárságú fogoly szabadon bocsátására.

A hétvégén Izrael- és zsidóellenes akciókat hajtottak végre több, muszlim többségű észak-kaukázusi régióban. Szombat este a dagesztáni Haszavjurtban egy - a Kommerszant című lap szerint többszáz fős - csoport azt követelte, hogy lakoltassák ki a Flamingo Hotelből az állítólag ott élő izraelieket. A hotelben nem voltak izraeliek.

Szergej Melikov, a köztársaság vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint az incidenst rémhírterjesztés és provokáció váltotta ki, amire "néhány forrófejű" reagált. Az RBK gazdasági lap szerint a "szálloda ostromára" szóló felhívások eredetileg az Utro Dagesztana Telegram-csatornán jelentek meg, amelyet a REN TV és az Izvesztyija forrásai az ukrán biztonsági szolgálatokkal hoztak összefüggésbe. A haszavjurti incidens nyomán hasonló töltetű megmozdulás történt Mahacskalában is.

Melikov szerint a történtek szemléletes például szolgálnak arra, hogy a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is megpróbálják "megingatni a helyzetet" Oroszországban és óva intett a felekezetek és etnikumok közötti viszálytól.

"Az észak-kaukázusi muszlimok, ahogy azt vallásunk előírja számunkra, nem állhatnak a más népekkel és vallásokkal szembeni gyűlölet és türelmetlenség oldalára, és nem engedhetnek az erőszakra való hamis felhívásoknak" - áll a nyilatkozatban.

A Kommerszant című lap közölte, hogy Nalcsikban, Kabard- és Balkárföld fővárosában tűz ütött ki egy épülőben lévő zsidó kulturális központban. Az autógumikkal felgyújtott épületre zsidókat fenyegető üzenetet írtak. Két nappal a tűz előtt a Change.org honlapon regisztráltak egy petíciót, amely a zsidó kulturális központ építésének betiltását követelte.

A lap említést tett egy Karacsáj- és Cserkeszföldön szombaton megtartott tüntetésről is, amelynek résztvői, főleg nők, azt követelték, hogy az ott élő zsidókat lakoltassák ki a köztársaságból. A helyi közigazgatás megpróbálta elmagyarázni a résztvevőknek, hogy erre nincs jogalap. Az Észak-Kaukázusi Muszlimok Koordinációs Központja szerint az ilyen akciók és interneten megjelent uszítások "ellentmondanak az iszlám vallás szellemének és az észak-kaukázusi népek hagyományainak".

Vasárnap a központ vezetője, Kazbek Kokov felhívást tett közzé Telegram-csatornáján, amelyben azt állította, hogy külföldi szélsőséges források "nagyszabású információs támadást" indítottak az észak-kaukázusi régiók ellen. Szerinte a provokátorok "vallások és etnikumok közötti viszálykodás szításával" vezetik félre az embereket, hogy "meggondolatlan cselekedetekre vagy bűncselekményekre provokálják az embereket". A tüzet és a gyűlést nem kommentálta.

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy "az izraeli fasizmus" Palesztinával szemben talán még kegyetlenebb is, mint a hitleri fasizmus. Azt állította, hogy több ezer ember vált "népirtás" áldozatává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.