Erőszak

Felgyújtották a tervezett zsidó kulturális központot a muzulmán orosz köztársaságban

A befejezetlen épületet antiszemita felirattal is megrongálták.

2023.10.29 17:49ma.hu

Egy építés alatt álló zsidó kulturális központot nyilvánvaló támadás ért Nalcsik városában, az oroszországi Kabardino-Balkár Köztársaság fővárosában. A régió mintegy 900 ezer lakosának több mint 70 százaléka muzulmán vallású.

A befejezetlen épületet vasárnap felgyújtották, és az oldalára PUR-habbal oroszul felírták, hogy "Halál a jahudiakra" (a zsidók arab megnevezése) - derül ki az interneten terjedő felvételekből. A helyi mentőszolgálatok szerint a tűz a helyszínen lévő "építési törmeléket" érintette, és gyorsan eloltották, jelentős anyagi kár vagy sérülés nélkül.

A feltételezett támadás hátterében "szélsőségesség" állhatott, és a jelentések szerint a bűnüldöző szervek vizsgálják a helyzetet, hogy megállapítsák, szükség van-e büntetőjogi nyomozásra.

A zsidó központ elleni támadás a jelek szerint összefügg a Közel-Keleten zajló eszkalációval, ahol október 7. óta nagyszabású konfliktus dúl Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között. Az ellenségeskedések a militáns csoport által Dél-Izrael ellen indított meglepetésszerű támadással kezdődtek, ami izraeli megtorlást váltott ki nehéz tüzérséggel és a Gázai övezet légi bombázásával.

A konfliktus világszerte tömeges palesztinbarát - és Izrael-barát - tüntetéseket váltott ki. Több országban különböző zsidó és Izraelhez kapcsolódó helyszíneket, köztük diplomáciai képviseleteket is megtámadtak palesztinbarát tömegek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.