Háború

Musk 'az utolsó ép elme' Amerikában - Medvegyev

Az üzletember okos volt, hogy nem engedte Kijevnek, hogy Starlink szolgáltatását a Krím ellen használja - mondta az orosz exelnök.

2023.09.09 08:36ma.hu

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök dicsérte Elon Musk milliárdost, amiért nem engedte, hogy Ukrajna az ő Starlink műholdas kommunikációs hálózatát használja a Krímben lévő orosz haditengerészeti támaszpont elleni támadásokhoz.

A nyilatkozatra azután került sor, hogy a CNN részleteket közölt Walter Isaacson életrajzíró Muskról szóló könyvéből, amelyben részletesen ismerteti az üzletember döntésének indoklását.

"Ha igaz, amit Isaacson írt a könyvében, akkor úgy néz ki, hogy Musk az utolsó ép elme Észak-Amerikában" - írta Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, csütörtökön az X-en (korábban Twitter) angol nyelvű fiókján.

"Vagy legalábbis a nemileg semleges Amerikában ő a tökös" - tette hozzá a tisztségviselő.

Isaacson könyvéből a CNN által idézett részletek szerint Musk titokban utasította mérnökeit, hogy tavaly kapcsolják ki a Starlink szolgáltatást a Krím közelében, hogy szabotálják az orosz Fekete-tengeri Flotta ellen tervezett ukrán támadást.

"A Starlinket nem arra szánták, hogy háborúkban vegyen részt. Azért volt, hogy az emberek Netflixet nézhessenek és lazíthassanak, hogy online tudjanak menni az iskolába, és jó békés dolgokat csináljanak, nem pedig dróncsapásokat" - mondta állítólag Musk.

Miután a CNN története megjelent az interneten, Musk az X-en magyarázkodott, hogy elutasította Kijev "sürgősségi kérését", hogy a Starlinket egészen az orosz haditengerészeti támaszpontnak otthont adó Szevasztopol kikötővárosig aktiválja. "Ha beleegyeztem volna a kérésükbe, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lenne egy jelentős háborús cselekményben és konfliktus eszkalációjában" - írta Musk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.