Tragédia

Több mint 100-an haltak meg a nigériai hajókatasztrófában

Az ország elnöke mélyen elszomorítónak tartja a tragédiát és ígéretet tett a belvízi közlekedés kihívásainak kezelésére.

2023.06.15 11:20ma.hu

Legalább 103 ember megfulladt, többeket pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván, miután hétfőn kora reggel felborult egy csónak a Niger folyón Nigéria déli részén - közölte a térség rendőrségi szóvivője a médiával.

A helyi média jelentése szerint az áldozatok, köztük egy apa és négy gyermeke, egy esküvőről tartottak hazafelé a Niger állambeli Egboti faluban. A jelentések szerint a hajón több mint 300 utas tartózkodott. A The Punch szerint Egbu, Dzakan, Kpada, Kuchalu és Sampi lakói voltak.

Ibrahim Umar Bologi II, a baleset helyszínéül szolgáló Patigi hagyományos uralkodója újságíróknak elmondta, hogy a folyó hullámai elöntötték a hajót, ami miatt az egy vízbe sodort fának ütközött. Elmondta, hogy a keresési és mentési művelet folyamatban van.

"Eddig 103 halottunk és több mint 100 túlélőnk van" - mondta Ajayi az AFP-nek, hozzátéve, hogy "a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog".

Nigéria elnöke, Bola Tinubu azt mondta, hogy "mélyen elszomorította" a hír, és részvétét fejezte ki az érintett családoknak.

Tinubu megbízta Kwara állam kormányát és az illetékes ügynökségeket a baleset okának kivizsgálásával, ugyanakkor felszólított arra, hogy "azonnali segélyt és szükséges segítséget" nyújtsanak a túlélőknek és az áldozatok családjainak.

Az elnök azt is megígérte, hogy kormánya foglalkozni fog az ország belvízi közlekedésével kapcsolatos kihívásokkal, ahol a távoli területeken gyakoriak a hajóbalesetek.

A múlt hónapban egy csónak felborult a Dandeji folyón, Nigéria északnyugati részén, Sokoto államban, és a fedélzeten tartózkodó 36 utas közül 15-en meghaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.