Elképesztő!

40 napot éltek túl a dzsungelben gyerekek egy repülőgép-szerencsétlenség után

A kolumbiai hatóságok hetekig tartó intenzív keresést folytattak az eltűnt testvérek után.

2023.06.12 01:30ma.hu

A kolumbiai hatóságok élve találták meg azt a négy gyermeket, akik a múlt hónapban egy repülőgép-balesetben eltűntek az Amazonas dzsungelében. A legfiatalabb mindössze 12 hónapos volt, a gyerekek közel hat héten át bírták a drámai körülményeket.

A kolumbiai hadsereg péntek este egy tweetben jelentette be a hírt, és olyan képeket osztott meg, amelyeken a gyerekek katonák és mentőszemélyzet mellett láthatóak.

"Az összefogás tette lehetővé ezt az örömöt Kolumbiának. Dicsőség a Kolumbiai Katonai Erők katonáinak, az őslakos közösségeknek és intézményeknek, amelyek részt vettek a Remény hadműveletben" - állt a keresőakcióra utalva.

Gustavo Petro kolumbiai elnök saját közösségi média-bejegyzésében ünnepelte a mentést, és szintén "az egész ország örömének" nevezte azt. Bár a gyerekek állapota nem volt azonnal világos, újságíróknak azt mondta, hogy "gyengék" voltak, amikor megtalálták őket, és most orvosi ellátásban részesülnek.

A négy testvérpárt állítólag a kolumbiai Guaviare és Caqueta tartományok határának közelében látták, nem messze a május 1-jén a dzsungel felett lezuhant egy hajtóműves Cessna repülőgép balesetének helyszínétől. A gyerekek szülei és a kisgép pilótája is életét vesztette a balesetben. Holttestüket korábban találták meg a gép közelében, amely motorhiba után zuhant le.

A 13, 9, 4 és 1 éves gyerekek a Kolumbia déli részén és Peru északi részén élő Huitoto őslakos néphez tartoznak. A hatóságok szerint a két legidősebb gyermeknek volt némi tapasztalata az esőerdőben való túlélésben, és ezek a képességek segíthettek nekik abban, hogy bátran átvészeljék a megpróbáltatásokat.

A kiterjedt keresőakcióban legalább 150 katona, valamint helikopterek és más katonai repülőgépek vettek részt. A repülőgépek ellátmányt dobtak le a gyerekek feltételezett tartózkodási helye fölött, és éjszaka jelzőrakétákat is fellőttek, hogy a sűrű lombok között megvilágítsák a földön tartózkodó mentők számára a terepet. A keresőcsapatok hangszórókon keresztül lejátszották a gyerekek nagymamájának felvett üzenetét is, amelyben azt mondta nekik, hogy maradjanak nyugton, remélve, hogy az ismerős hangra jobban reagálnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.