Társadalom

A Forbes magazin szerint Renáta Kellnerová a legbefolyásosabb cseh nő

A multimilliárdos Renáta Kellnerová a tavalyi harmadik helyről került az első helyre.

2023.06.01 22:30MTI

Renáta Kellnerová, a 2021-ben tragikusan elhunyt leggazdagabb cseh állampolgár, Petr Kellner özvegye a legbefolyásosabb nő Csehországban - írja honlapján az amerikai Forbes magazin cseh kiadása.

A multimilliárdos Renáta Kellnerová a tavalyi harmadik helyről került az első helyre. Kellnerová most már hivatalosan is férje hagyatékának kezelője, ami megerősítette pozícióját. A Forbes üzleti tevékenysége mellett Kellnerová emberbaráti és mecénási tevékenységét is kiemelte.

A Kellnerová vezette The Kellner Family Foundation alapítvány például a közelmúltban 500 millió koronát adományozott a prágai Motol kórháznak egy korszerű onkológiai központ kiépítésére. Petr Kellner helikopterbalesetben halt meg 2021 március végén az Egyesült Államokban.

A tavalyi listát vezető Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az idén a második helyen végzett. A majdnem egy évtizede Brüsszelben az Európai Bizottságban dolgozó Vera Jourová már hosszú ideje a legbefolyásosabb cseh nők közé tartozik.

A harmadik helyen váratlanul Markéta Pekarová Adamová, a parlamenti alsóház, a Képviselőház és a jobboldali TOP 09 párt elnöke végzett. A fiatal politikus ezúttal első ízben van jelen a tíz legbefolyásosabb cseh nő között. Tavaly a 15. helyen végzett.

Lenka Bradácová prágai főügyész, aki korábban hat éven át volt a legbefolyásosabb cseh nő, az idén a negyedik helyen végzett.

A 11. helyet Jana Cernochová cseh védelmi miniszter foglalja el, míg a 24. pozíción Eva Pavlová, a jelenlegi cseh államfő felesége található. A tekintélyes amerikai magazin az idén tizenkettedik alkalommal állította össze a legbefolyásosabb cseh nők listáját. Az első évben, 2012-ben, Madeleine Albright cseh származású amerikai külügyminiszter végzett az első helyen.

A Forbes az idén mintegy 300 cseh nő tevékenységét kísérte figyelemmel egy éven keresztül. Ebből először 195 fős lista állt össze, majd ebből válogatták ki a legbefolyásosabb cseh nőket. A listán többnyire fontos politikai vagy üzleti-kereskedelmi tisztségeket betöltő személyek, menedzserek és cégtulajdonosok vannak, de nem hiányoznak a civil szféra, a kultúra, a sajtó és a sport képviselői sem. Az idén a rangsorban 25 új név jelent meg.

Az amerikai Forbes magazin 2004 óta állítja össze a világ legbefolyásosabb nőinek listáját. A magazin cseh változata 2012 óta jelenik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.