Bűncselekmény-kábítószer

Szintetikus kábítószert gyártó nemzetközi bűnszövetkezet tagjait tartóztatták le Romániában

Az alapanyagokat gyógyszer-készítményekhez keverték oly módon, hogy miután célba juttatták a tablettákat, könnyű legyen kivonni belőlük a kábítószergyártáshoz használt összetevőket.

2023.03.15 13:20MTI

Szintetikus kábítószereket gyártó és terjesztő nemzetközi bűnszövetkezet két romániai tagjának előzetes letartóztatásba helyezéséről számolt be kedden a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). Az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból úgy értesült, hogy egyikük Laurentiu Huica, a romániai gyógyszergyártók egyesületének volt alelnöke.

A vádhatóság szerint a romániai gyanúsítottak metamfetamin előállításához használt alapanyagokat - efedrint és pszeudoefedrint - juttattak nagy mennyiségben 2021 januárja és 2023 februárja között Lengyelországba, ahonnan a bűnszövetkezet ottani tagjai kisebb tételekben terítették a vegyszereket a lengyelországi, csehországi és szlovákiai illegális amfetamin-laboratóriumoknak.

Az alapanyagokat gyógyszer-készítményekhez keverték oly módon, hogy miután célba juttatták a tablettákat, könnyű legyen kivonni belőlük a kábítószergyártáshoz használt összetevőket. A gyanúsítottak azonban olyan gyógyszereket használtak álcaként, amelyekre a - hivatalosan bejegyzett - romániai gyártó csak belföldi forgalmazási engedéllyel rendelkezett, exportengedéllyel nem. A DIICOT szerint azonban a készítményeket romániai kórházaknak és gyógyszertáraknak nem szállították.

A bűnszervezet összesen csaknem 170 millió efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó tablettát juttatott így el a felvásárló cégekhez, ez a mennyiség 4,7 tonna metamfetamin előállítására volt elegendő. A DIICOT szerint egy kilogramm amfetamin ára körülbelül 40 ezer euró, de a dílerek ennek két-háromszorosát kérik: 70 és 100 euró közötti összeget a drog grammjáért. A romániai gyártó 97 alkalommal szállított pasztillákat Csehországba, Bulgáriába, Litvániába és Spanyolországba - állítják a nyomozók.

Romániában március elsején tartottak házkutatásokat az üggyel kapcsolatban. Ekkor három tonna 1-es kategóriájú alapanyagot, csaknem ötmillió efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó tablettát, a tabletták előállításához előkészített 200 kilogramm nyersanyagot, mintegy 600 ezer eurót és számos, a nyomozás szempontjából fontos dokumentumot foglaltak le.

A bűnszervezet tagjait, többek közt a banda vezetőjét is, február 26-án érték tetten Lengyelországban a romániai Voluntariban felpakolt áru lerakodása közben. Ugyanazon akció keretében február 26-án Szlovákiában négy ember ellen alkalmaztak kényszerintézkedést, és lefoglaltak egymillió eurót. Február 27-én Csehországban két személy ellen alkalmaztak kényszerintézkedést és dokumentumokat foglaltak le - részletezte a rendőrségi akciókat az Agerpres.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.