Háború

Horvát szakértő: majdhogynem egy csúzlival le lehetett volna szedni azt a drónt, amit Magyarország hagyott meglépni

Az, hogy nincs reakció a NATO részéről, azt mutatja, hogy tudják, kinek a gépéről van szó.

2022.03.15 11:11ma.hu

Alen Scuric repülésszakértő volt a horvát N1 televízió vendége. A szakember úgy véli, hogy a NATO hallgatása jelzésértékű.

Arra a kérdésre, hogy miért olyan nehéz meghatározni a pontos helyet, ahonnan a drónt kilőtték, Scuric azt mondta: "A kormány már régóta tudja, honnan indították el, csak nem akarja elmondani. Az már ismert, hogy átrepült egész Magyarországon és volt Romániában is. Két elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy honnan származhatott ez a drón. Ez nem drón egyébként, hanem egy 35 éves rakéta. Egy elavult rendszer, amit az oroszok már nem használnak, de ez nem jelenti azt, hogy kidobták volna. Elképzelhető, hogy kihúztak egy régi rakétát a tárolóból, hogy megnézzék, milyen a NATO védelmi képessége. Lehetséges, hogy megszökött a kezelőtől, és egyenes vonalban száguldott, amíg el nem fogyott az üzemanyag."

A szakember szerint a drón a Krsko Atomerőmű légvonalában haladt, és csak 20 km-re esett messzebb. "Ha odacsapott volna, akkor bármi és minden lehetett volna. De azon kell leginkább csodálkozni, hogyan repült át Magyarországon egy órán keresztül, úgy, hogy senki nem reagált. A miniszter megerősítette, hogy követték Magyarországon. Hogyan lehetséges, hogy nem intézkedtek, ha tudtak róla? Hogyan lehetséges, hogy a gépeik nem szálltak fel éjszaka? És milyen az a légvédelem, ami nem tud leszedni valamit, ami 14 méter hosszú és hat tonnás? Akkor hogy fogunk leszedni egy három méter hosszú és fél tonnás valamit, ami akár még több kárt okozhat?" - utalt arra, hogy már sokkal fejlettebb eszközök is vannak.

Arról, hogy a koordináták megadása után irányítható-e egy ilyen drón, Scuric azt mondja: "Persze, hogy lehet, ez alapdolog, hogy a pályát meg lehet változtatni."

"Ha feltételezzük, hogy orosz provokációról van szó, a NATO felhasználja. Ha ez Ukrajna hibája, akkor mindent megteszünk, hogy elrejtsék. Nem tudom elképzelni, hogyan lehetséges ez 2022-ben" - mondta.

Scuric elmondása szerint már az első napon lehetett tudni, hogy a drón 1300 m magasságban, 700 km/h-s sebességgel repül. Úgy véli, hogy ez lassú repülési sebesség. "Ez olyasmi, amit le lehet szedni, nem mondom, hogy csúzlival, de le lehet" - mondta.

A szakember szerint az, hogy a repülőgépet Magyarországon csak figyelemmel követték, az nem stimmel. Ha egyértelművé válik, hogy van valami a légtérben, és az valami repül, akkor azt azonosítania kell, mindenáron. Fel kell emelni a repülőgépeket, és látni kell, mi az. Pláne akkor, ha pár száz kilométerre vagyunk egy háborútól.

"Ha a NATO-ban vagyunk, akkor elvárják a partnereitől, hogy reagáljanak. A magyaroknak mindenáron le kellett volna szedniük a drónt. Ha politikus lennék, Magyarország teljes felelősségét követelném. Ez teljesen elfogadhatatlan, nem lett volna szabad megtörténnie."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.