Háború

Címet tévesztett a rejtélyes drón, mert rosszul programozták be?

A drónnak az ukrán Yarunra kellett volna leszállnia a zágrábi Jarun helyett? Folytatódik a nyomozás és a találgatás. A gép feketedoboza sok kérdésre választ adhat.

2022.03.12 10:05ma.hu

Csütörtök este 23 óra után lezuhant egy külföldi gyártású, pilóta nélküli légi jármű a zágrábi Jarunon, a becsapódás helyén hatalmas kráter keletkezett. Az orosz gyártmányú drón a magyar légtérből érkezett Zágrábba.

Időközben felmerült egy elmélet a gép röppályájával kapcsolatos esetleges zavarokról. Ugyanis Ukrajnában a Zsitomir régióban, Kijev és Lviv között van egy Yarun nevű hely. A feltételezések szerint a gépet rosszul programozták és rossz nevet kódoltak, így az ukrán gép Yarun helyett a zágrábi Jarunnál kötött ki.

A horvátoknál tart a nyomozás, sokan a NATO-t okolják, Magyarországot, vagy éppen a horvát vezérkart, de az orosz gyártású gépről még mindig nem tudni, hogy az ukrán vagy az orosz hadsereg tulajdonában van-e. Ivan Selak nyugalmazott horvát katonai pilóta megdöbbent azon, hogy a gép észrevétlenül átrepült a NATO-tagországok légterén.

"A tagországok NATO légtérvédelme egyértelműen nem úgy működik, ahogy a lapokban meg van írva. Természetesen közleményt adnak ki, hogy folyamatosan figyelték a létesítményt, feltételezték, hogy milyen repülőgépről van szó, és hogy az nem támadás. De mégis megtörténhetett, hogy a gép egy NATO-tag fővárosára esett. Ez megengedhetetlen" - mondta Selak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.