Illegális bevándorlás

Németország kiteheti a MEGTELT táblát

Németországban egyre inkább túlterheli a menekültügyi ellátórendszert az utóbbi évtizedek legnagyobb menekülthulláma, így nemcsak a feldolgozatlan menedékjogi kérelmek száma emelkedett csaknem negyedmillióra, hanem több tartományában zsúfolásig megteltek a menedékkérőket befogadó állomások.

2015.07.16 18:29MTI
És ez a tavalyi adat... (MTI)

Csütörtöki sajtóbeszámolók szerint a 16 tartomány közül legkevesebb 10-ben megteltek vagy hamarosan betelnek a tartományi fenntartású, központi befogadó állomások, amelyekben a menedékjogi eljárás első három hónapjában elszállásolják a kérelmezőket.

A tartományok ezért igyekeznek minél több menedékkérő ellátását a helyi önkormányzatokra bízni, amelyek ugyancsak a lehetőségeik végső határai közelében vannak. Sok helyen már sátrakban, konténerekben, tornatermekben szállásolják el a menedékkérőket, ez azonban hosszabb távon nem lehet megoldás - mutatott rá a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) elnöke, Eva Lohse. Az érdekképviselet becslése szerint országszerte több mint 40 ezer új férőhelyre van szükség a központi befogadó állomásokon.

A Németországba érkező menedékkérőket egy erre a célra kidolgozott képlet - az úgynevezett königsteini képlet - alapján osztják szét a tartományok között. A berlini vezetés arra törekszik, hogy a menedékjogi eljárást az első 90 nap alatt lefolytassák, így mindazokat, akiknek kérelmét elutasítják, még a tartományi befogadó állomásról szállíthatják vissza hazájukba. Ez a cél azonban egyelőre távolinak tűnik, az eljárás átlagos átfutási ideje 5,3 hónap, a fel nem dolgozott kérelmek száma pedig 110 százalékkal emelkedett az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest, június végén már 237 877 volt.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF) 2015 első hat hónapjában 179 037 új kérelmet adtak be, ami 132,2 százalékos növekedés éves szinten, pedig tavaly a kilencvenes évek eleje, a Jugoszlávia szétesésével megindult háborúk óta a legtöbb menedékkérelmet regisztráltak.

A BAMF előrejelzése szerint az év végéig 400-450 ezer új kérelmet adhatnak be, és a tartományi befogadó állomásokról a 3 hónap elteltével folyamatosan kerülnek át menedékkérők az önkormányzatokhoz - egy automatikus, számítógép-vezérelt elosztási rendszer révén - , ezért egyre több településen alakítanak ki menekültotthonokat. A lakosság többnyire szolidáris a menedékkérőkkel, de feszültség és ellenállás is tapasztalható, ami nem ritkán bűncselekményekben mutatkozik meg. Csütörtökre virradó éjjel Bajorországban egy menedékkérők elhelyezésére előkészített, még üresen álló ingatlant - egy volt vendégfogadót - próbáltak felgyújtani ismeretlenek, szerdán pedig a szászországi hatóságok közölték, hogy a hét végén egy Lipcse melletti menekültotthonra lövéseket adtak le.

Az idei első fél évben országszerte 150-szer támadtak menekültszállásokra, az atrocitások száma így megközelíti a tavaly egész évben feljegyzett 170-et. Az esetek számának gyors emelkedése mellett az is jellemző trend, hogy az elkövetők között egyre gyakrabban vannak olyanok, akiknek nincs semmi kapcsolatuk a bevándorlókat, menedékkérőket elutasító, idegenellenes szélsőjobboldali szubkultúrával

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.