Illegális bevándorlás

A lengyelek többsége ellenzi a közel-keleti és afrikai menekültek kötelező befogadását

A lengyelek 70 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió az észak-afrikai és a közel-keleti menekültek befogadására kötelezze Lengyelországot.

2015.07.13 22:30MTI

Ez derül ki a Rzeczpospolita című, jobbközép napilap által hétfőn közölt felmérésből, a lengyel politikusok eltérő véleményeket fogalmaztak meg a témával kapcsolatban.

A menekültek kötelező befogadását ellenzők több mint egy harmada (36 százalék) "határozottan" vallja álláspontját.

A megkérdezettek 24 százaléka viszont helyeselné az ilyen jellegű segítségnyújtást.

A cikk Beata Szydlót, a legerősebb ellenzéki párt, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltjét idézi, aki szerint Lengyelországnak elsősorban a 20. század során a volt Szovjetunió területére deportált lengyelek utódai számára kellene menedéket nyújtani.

Az írásban idézett szakértők szerint Lengyelországban könnyebben találnak befogadásra a "kulturálisan közelálló" külföldiek, például a fehéroroszok és az ukránok. A szombaton már Lengyelországba érkezett 151 szíriai keresztény integrációját egy külön programmal segítik elő, amelynek keretében megismertetik velük a lengyel nyelvet és kultúrát.

A Rzeczpospolita által idézett felmérést az IBRIS közvélemény-kutató végezte július 3-4. között. A válaszolók így nem ismerhették még a lengyel belügyminiszter-helyettes, Piotr Stachanczyk múlt pénteki bejelentését, miszerint Lengyelország kétezer szíriai és észak-afrikai migránst kész befogadni 2017-ig a menekültválság enyhítését célzó európai uniós stratégia keretében.

Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter a tárca honlapja szerint úgy kommentálta Stachanczyk pénteki nyilatkozatát: ez ügyben a végleges döntést a lengyel kormány hozza majd meg, egyelőre csak előzetes bejelentésről van szó.

Hasonló a véleménye a kisebbik koalíciós pártot, a Lengyel Parasztpártot (PSL) képviselő Janusz Piechocinski miniszterelnök-helyettesnek is. Piechocinski kijelentette: Ewa Kopacz kormányfő nem egyeztette vele a menekültek befogadására irányuló ígéretet, pedig "elemezni kell a döntés (várható) következményeit".

Az EU-országok csúcsvezetői június végén elfogadtak egy javaslatot, amelynek értelmében a következő két évben 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba, illetve 20 ezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az unióba meghatározott válságtérségekből, Szíriából, illetve Eritreából. A csúcson született egyezség nem tartalmaz kötelező kvótákat, mindössze az önkéntes alapon átvehető menekültekről szól. Az Európai Unió számos tagállama azt ígérte, hogy a következő néhány napban közli, hány menekültet hajlandó befogadni. Az uniós belügyminiszterek legközelebb július 20-án tartanak tanácskozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.