íd al-fitr és íd al-adha

Két muszlim ünnepen is tanítási szünet lesz New Yorkban

Massachusetts, Michigan, Vermont és New Jersey államban már eddig is szünet volt a tanítási naptárban, ám ez eltörpül New York döntésével szemben, ahol 1,1 millió gyerek jár iskolába.

2015.03.06 08:57MTI

New York lesz az első amerikai nagyváros, amelyben tanítási szünetet tartanak a két legjelentősebb muszlim ünnep, az íd al-fitr és az íd al-adha napján - közölte csütörtöki számában a The New York Times.

A város demokrata polgármestere, Bill de Blasio szerdán jelentette be intézkedését, amely a lap szerint vízválasztó jelentőségű egy olyan vallási csoport esetében, amely a 2001. szeptemberi 11-i terrortámadások nyomán gyanú és ellenséges érzületek célpontjává vált.

A ramadán böjti hónapot záró íd al-fitr és íd al-adha alkalmából, amikor a hívők arra emlékeznek, hogy Ábrahám próféta készen állt feláldozni saját fiát, az Egyesült Államok több városában, egyebek között Massachusetts, Michigan, Vermont és New Jersey államban már eddig is szünet volt a tanítási naptárban, ám ez eltörpül New York döntésével szemben, ahol 1,1 millió gyerek jár iskolába.

De Blasio, aki a megválasztásakor azt ígérte, hogy New York a korábbinál toleránsabb és befogadóbb város lesz, kijelentette, hogy egyszerűen "méltányossági ügynek" tekinti az intézkedést.

A nagyváros iskoláiban a keresztény és a zsidó ünnepeket ezelőtt is tiszteletben tartották. A Columbia Egyetem egy 2008-as felmérése szerint a New York-i közoktatási hálózathoz tartozó iskolák tanulóinak mintegy 10 százaléka muszlim.

A The New York Times arra is felhívta a figyelmet, hogy a szaporodó európai terrortámadások és a közel-keleti háborús válságok elmélyülése közepette az amerikai muszlim közösségre ismét a gyanakvás árnyéka vetült.

A lap emlékeztetett rá, hogy a Duke Egyetem januárban, fenyegetések hatására, váratlanul visszavonta az arra vonatkozó tervét, hogy az iskola kápolnájának harangtornyából muszlim imaszó is szóljon. Februárban Észak-Karolinában három muszlim diákot lőttek agyon. A múlt héten három brooklyni férfit vettek őrizetbe, akik Szíriába akartak utazni, hogy ott az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseihez csatlakozzanak.

Az íd al-fitr Észak-Amerikában idén július 18-ra, az íd al-adha pedig szeptember 24-re esik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.