Harc az Iszlám Állam elle

Az Egyesült Arab Emírségek ismét bekapcsolódott a légi hadjáratba

Egy jordániai légi támaszpontról indulva ismét légicsapásokat mért az Egyesült Arab Emírségek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet állásaira.

2015.02.10 17:06MTI

Az emírségekbeli WAM hírügynökség az arab ország fegyveres erőinek parancsnokságát idézve azt közölte, hogy az emírségek F-16 típusú harci repülőgépei helyi idő szerint kedd reggel több tucatnyi támadást hajtottak végre a dzsihadisták ellen, majd biztonságosan visszatértek a jordániai bázisra.

Az Egyesült Arab Emírségek korábban nem erősítette meg, de nem is cáfolta hivatalosan azt az amerikai lapjelentést, hogy decemberben felfüggesztette részvételét a nemzetközi légi hadjáratban, miután fogságba esett Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta. Amerikai források szerint az emírségek nem látott elég garanciát a pilótáik biztonságára, és helyette inkább földi hadtáptámogatást ajánlott fel.

Február elején az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelynek tanúsága szerint a terrorcsoport élve elégette a jordániai pilótát. II. Abdalláh jordániai király bosszút fogadott Kasszaszbe kivégzéséért, és keményebb fellépést ígért az IÁ ellen. Vasárnap a jordániai légierő parancsnoka közölte, hogy az elmúlt három napban 56 légicsapást mértek az IÁ szíriai hadállásaira.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalícióban, amelynek célja a Szíriában és Irakban jelentős területeket elfoglaló IÁ felszámolása, hat arab monarchia vesz részt: Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar, az emírségek, Jordánia és Marokkó, amelynek vezetése február elején közölte, hogy ugyancsak beszüntette a légitámadásokat az IÁ ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.