Iraki lázadás

Újra kirobbant az olajvita Bagdad és a kurd kormány között

Kedden a bagdadi kormány minden céget óva intett attól, hogy az általa csempészettnek tartott kurd olajból vásároljon vagy annak szállítására szerződjön.

2014.07.30 03:20MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Élesen bírálta egymást a kurd olajeladásokkal kapcsolatban a bagdadi kormány és a kurdisztáni autonóm tartomány vezetése kedden, miután egy amerikai bíró az iraki vezetés kérésére elrendelte az egyik - kurd kőolajat szállító - tankhajó lefoglalását Texasban.

Az iraki vezetés még hétfőn kérte a Houston közelében veszteglő, több mint százmillió dollár (23 milliárd forint) értékű, Kurdisztánban kitermelt kőolajat szállító United Kalavrvta nevű hajó lefoglalását, amit egy texasi körzeti bíróság jóvá is hagyott.

Kedden a bagdadi kormány minden céget óva intett attól, hogy az általa csempészettnek tartott kurd olajból vásároljon vagy annak szállítására szerződjön, és azzal fenyegetett, hogy a jövőben is minden eszközt be fog vetni a kurd szállítmányok lefoglalása érdekében. Erre válaszul azonban a kurdisztáni autonóm tartomány parlamenti energetikai bizottságának elnöke azt mondta, a kurdoknak joguk van olajukat értékesíteni, mivel a bagdadi vezetés folyamatosan csökkenti a tartománynak a központi költségvetésből juttatott összeget.

Bagdad és a kurd vezetés között már évek óta viszály tárgyát képezi az olajbevételek kérdése. A kurd kormány korábban Törökországba és Iránba is szállított kőolajat tartálykocsikkal, amit Bagdad mindig is ellenzett. Ugyanakkor a viszály minden eddiginél magasabb hőfokra hágott azóta, hogy idén átadtak egy, a tengerrel nem rendelkező iraki kurd tartományból Törökországba vezető olajvezetéket, ami jelentősen megkönnyíti az olaj világpiacon való értékesítését, és ezáltal egyúttal nagy lökést adhat Kurdisztán függetlenedési törekvéseinek.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Kurdisztánból a vezeték átadása óta legalább egyszer érkezett olajszállítmány az Egyesült Államokba, négy alkalommal pedig Izraelbe. Egy kurd kőolajat szállító hajó egy hónapja Marokkó partjainál vesztegel, egy másik pedig Malajziánál horgonyoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.