Nem küldik, hívják őket

A csehek bezzeg hazahoznák a kivándoroltakat

Csehországnak érdeke, hogy külföldre távozott polgárai visszatérjenek hazájukba, s a világban megszerzett tapasztalataikat itthon hasznosítsák.

2014.06.05 18:55MTI
Forrás: Wikipedia

"Kutatásaink azt mutatják, hogy a külföldre távozott csehek szeretnének visszatérni hazájukba. Bátor emberek, akik külföldön is képesek voltak megállni saját lábukon. Távozásuk veszteség az ország számára" - jelentette ki a konferencián Tomás Grulich szenátor, a parlamenti felsőház külföldön élő csehekkel foglalkozó bizottságának elnöke.

Szakértői becslések szerint az 1989-es rendszerváltás után mintegy 200 ezer cseh állampolgár távozott külföldre. A világban jelenleg összesen mintegy 2,2 millióra tehető azon emberek száma, akiknek cseh gyökerei vannak. Prága most szeretné elérni, hogy minél többen visszatérjenek hazájukba. Ez a célja a Re-Turn projektnek, amelybe hét ország 12 szervezete kapcsolódott be. Képviselőik csütörtökön tanácskoztak Prágában.

A konferencián elhangzott beszámoló szerint a legtöbb cseh származású személy - 1,7 millió - az Egyesült Államokban él. Kanadában 120 ezer, Ausztriában 55 ezer, Németországban 50 ezer, Argentínában pedig 30 ezer cseh származású ember él.

A rendszerváltás után külföldre távozott csehek több mint 60 százalékának egyetemi-főiskolai végzettsége van - derült ki a kutatásokból. A külföldre távozás legfőbb oka a jobb karrierlehetőség, a magasabb jövedelem és az új életstílus. A hazatérés mellett általában a családi és a baráti kapcsolatok miatt döntenek az emberek.

"A visszatérő emberek hatalmas tőkét képviselnek. Az államnak segíteni kellene új beilleszkedésüket. Az országnak ez csak néhány millió koronájába kerülne, amely sokszorosan megtérülne" - mondta Jan Schroth, a nemzetközi migrációs szervezet (IOM) képviselője a tanácskozáson.

A cseh kormányzat most azt tervezi, hogy speciális honlapot hoz létre, amelyen a visszatérni akarók minden, számukra fontos információt megtalálnának. Ugyanakkor irodákat is terveznek nyitni a világ különböző helyein, amelyekben a hazatérni kívánók egy helyen minden fontos dolgot elintézhetnének. A külügyminisztérium először felméri a szolgáltatások iránti érdeklődést, majd jövőre már a konkrét döntések is megszülethetnének arról, hogyan lépnek a hazatérni kívánók megsegítésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.