Egy asztalhoz ült a kormány és az ellenzék

Példa nélküli válságtanácskozás kezdődött Venezuelában

Tárgyalóasztalhoz ültek helyi idő szerint csütörtök éjjel a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői, hogy megoldást találjanak a dél-amerikai országot sújtó - két hónapja erőszakos tüntetésekben megnyilvánuló - válságra.

2014.04.11 13:36MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A hatórásra nyúlt megbeszélésen a feleknek nem sikerült kompromisszumra jutniuk. A közszolgálati televízióban és rádióban élőben közvetített tanácskozáson a Vatikánnak és a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) a küldöttei - Brazília, Kolumbia és Ecuador külügyminisztere - is jelen voltak.

A találkozó elején Aldo Giordano vatikáni nuncius felolvasta Ferenc pápa üzenetét, amelyben a katolikus egyházfő arra kérte a venezuelai kormányt és az ellenzéket: tegyék félre politikai nézeteltéréseiket, és jussanak közös nevezőre annak érdekében, hogy véget érjenek a február közepe óta tartó erőszakos tüntetések.

A kormányellenes demonstrációkon a legfrissebb adatok szerint eddig már 41-en vesztették életüket, és több mint 600-an sebesültek meg. Az eszmecserét az elnöki palotában tartották meg, ahol a tavaly elhunyt Hugo Chávez örökébe lépett Nicolás Maduro államfő fogadta a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű mérsékelt ellenzéki koalíció képviselőit, köztük első alkalommal Henrique Capriles kormányzót, kétszeres elnökjelöltet is. A radikális ellenzék bojkottálta a találkozót.

A tavaly április óta hivatalban lévő Maduro határozottan elutasította az ellenzék arra vonatkozó kérését, hogy a kormány a demonstrációk kezdete óta bebörtönzött személyeket részesítse amnesztiában, valamint fegyverezze le a chávizmushoz köthető civil csoportokat.

"Van ideje az igazságnak, és van ideje a kegyelemnek. Pillanatnyilag az igazságnak van itt az ideje" - reagált a venezuelai államfő az ellenzék kérésére. Maduro a szóban forgó fegyvereseket "egyszerű szociális munkáscsoportoknak" nevezte. Az ellenzék képviselői azt is az elnök szemére vetették, hogy tönkreteszi az olajban gazdag országot, miközben hallani sem akar az eltérő véleményekről.

A politikusok ezen kívül a gazdasági problémák megoldását és a közbiztonság javítását - a tüntetők legfőbb követeléseinek megvalósítását - is sürgették. Capriles annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani válság még a tavaly áprilisi választások következménye, amelyeken az ellenzéki vezér alig több mint 200 ezer szavazattal maradt le Madurótól.

A venezuelai elnök a tüntetésekkel kapcsolatban kitartott azon álláspontja mellett, hogy a demonstrálók nem akarnak mást, mint megdönteni kormányát az Egyesült Államok támogatásával. Arra kérte az ellenzéket, hogy közösen találják meg a kölcsönös együttélés módját. Maduro jövő keddre újabb találkozót hívott össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.