"Fasiszta összeesküvés"

Venezuela kifordult magából

Hivatalosan vádat emeltek a venezuelai ellenzék bebörtönzött vezetője, Leopoldo López ellen erőszak szításáért.

2014.04.05 12:25MTI
Utcai politizálás

A vád szerint López erőszakos összecsapásokra bujtogatott egy kormányellenes tüntetésen, amelyet országszerte többi hétig tartó zavargások követtek.

Luisa Ortega Díaz főügyész egy nappal az ellenzéki vezető őrizetben tartásának legális határideje előtt jelentette be a vádemelést. A harvardi végzettségű López - a baloldali hatalom elleni tüntetések egyik fő szervezője - ünnepelt személyiség lett Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenzékének köreiben, amióta másfél hónapja őrizetben tartják őt a hatóságok egy Caracas közeli katonai börtönben.

A főügyész bejelentésére válaszul a López vezette Népi Akarat (VP) párt 24 órás tüntetést kezdett, vezetőjének szabadon bocsátását követelve. A tiltakozók a venezuelai főváros ugyanazon terén gyűltek össze, ahol február 18-án Leopoldo López drámai körülmények között megadta magát a hatóságoknak.

A február elején kezdődött venezuelai zavargásoknak hivatalos adatok szerint legkevesebb 39 halálos áldozata volt, köztük ellenzéki és kormánypárti tüntetők, valamint járókelők. A halálos incidensek többsége a López letartóztatása után lezajlott összecsapásokban történt.

A főügyész állítása szerint López állt a február 12-i, még békés felvonulást követő halálos végű erőszakcselekmények mögött, s ő bátorította híveit középületek felgyújtására és szétverésére. Ha a bíróság bűnösnek találja, 14 évi börtönnel sújthatja őt.

Maduro elnök korábban egyenesen azzal vádolta az ellenzék népszerű alakját, hogy ő a látható arca annak az Egyesült Államok által támogatott "fasiszta" összeesküvésnek, amelynek célja, hogy megdöntse egy éve hatalmon lévő kormányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.