Interjú egy meleg földrajztanárral

Pénzbüntetésre ítéltek egy újságírót "homoszexuális propagandáért"

Megsértette a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt.

2014.02.01 12:25MTI

Alekszandr Szuturinra, a habarovszki Molodoj Dalnyevosztocsnyik című hetilap szerkesztőjére a bíróság szerdán 50 ezer rubeles (mintegy 325 ezer forint) pénzbírságot szabott ki, amiért interjút közölt egy meleg földrajztanárral, akit mássága miatt bocsátottak el akadémiai állásából.

Cikkével Szuturin a bírák szerint megsértette a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó, tavaly elfogadott orosz törvényt.

A Vlagyimir Putyin elnök által 2013. június 30-án aláírt törvényt külföldön hevesen bírálták, melegjogi és emberi jogi szervezetek pedig a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia bojkottját szorgalmazták a homofób jogszabály miatt.

A New York-i központú Human Rights First nyilatkozata szerint a szocsi olimpiai játékok kezdete előtt alig néhány nappal meghozott ítélet "világos jelzés arra vonatkozóan, hogy Oroszország nem szándékozik enyhíteni saját állampolgárainak elnyomásán". A HRF közli: Barack Obama elnöknél jár közben annak érdekében, hogy az olimpia után magas rangú amerikai küldöttség utazzon Moszkvába emberi jogi kérdések megvitatására, s hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége szoros figyelemmel kövesse az orosz jogvédők helyzetét.

A HRF aggodalmát fejezte ki egy másik, "homoszexuális propaganda" miatt perbe fogott orosz újságíró, Jelena Klimova ügye miatt is. A 25 éves újságírónő a vk.com orosz internetes közösségi hálón Gyetyi-404 néven egy olyan csoportot alapított a tizenéves orosz meleg és leszbikus fiatalok számára. (Az elnevezés a böngészők hibaüzenetére utal, miszerint "ez az oldal nem létezik".)

"Ha ezt a csoportot betiltanák, a fiatal homoszexuálisoknak semmilyen fóruma nem maradna arra, hogy nyíltan beszélhessenek gondjaikról, és segítő tanácsokhoz juthassanak" - nyilatkozta Klimova szombaton a független Eho Moszkvi rádiónak. Szavai szerint "ez katasztrófa lenne" számukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.