Zsoldosok

Kétezer európai harcol Szíriában

Legalább 11 ezer külföldi, köztük kétezer európai vesz részt a szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad elnök hatalmát megdönteni akaró felkelők oldalán.

2014.01.23 18:05MTI

A közel-keleti országba utazó külföldiek a dzsihadista csoportokhoz csatlakoznak, és amellett, hogy harcolnak, öngyilkos merényletek elkövetését is vállalják - olvasható a radikalizmust vizsgáló nemzetközi szervezet, az ICSR (International Centre for the Study of Radicalisation) által készített jelentésben.

Eddig hetvennégy államból indultak harcosok a polgárháború sújtotta Szíriába. A statisztikában 15 nyugat-európai ország szerepel: a legtöbben Franciaországból (412), Nagy-Britanniából (366), Belgiumból (296), Németországból (240) és Hollandiából (152) érkeztek. Az európai listán található Finnország, Svájc, Norvégiát, Spanyolország és Ausztria is.

A tanulmány szerint az öt legtöbb harcost küldő ország: Jordánia (2089), Szaúd-Arábia (1016), Tunézia (970), Libanon (890) és Líbia (556). Irakot a jelentés csak jelentéktelen, legfeljebb 249 fővel említi, noha a legerősebb dszihadista csoport az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ), amely hegemóniára törekszik Szíriában.

Az ICSR szerint a Szíriában harcoló külföldiek 80 százaléka arab és európai, a többiek elsősorban Délkelet-Ázsiából, Észak-Amerikából és Ausztráliából származnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.