Biztonság

Kimenekítik az amerikaiakat Dél-Szudánból

Az Egyesült Államok jubai nagykövetsége felszólította pénteken a Dél-Szudánban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy a biztonsági helyzet romlása miatt hagyják el az országot.

2014.01.03 13:58MTI

"Továbbra is arra szólítjuk fel az amerikaiakat, hogy hagyják el az országot" - olvasható a külképviselet által kiadott sajtóközleményben.

Washington Dél-Szudán elhagyására újabb repülőjáratot szervezett. A tájékoztatás szerint a gép pénteken száll fel, a nagykövetség konzuli szolgálata pedig szombattól zárva lesz. Nem tudni pontosan, hova tart majd a repülőgép, a követség mindössze annyit közölt, hogy "a legközelebbi szomszédos országba".

Ezzel párhuzamosan az amerikai külügyminisztérium elrendelte a nagykövetség személyzetének további csökkentését. "Nem függesztjük fel a működésünket, csak minimalizáljuk a jelenlétet" - közölte Susan Page amerikai nagykövet a Reuters hírügynökséggel.

Az Egyesült Államok a harcok kirobbanása óta több gépet is indított az amerikai és más külföldi állampolgárok evakuálására, a washingtoni kormány charter járatokkal és katonai repülőgépekkel több száz embert menekített ki az országból.

Többek között Etiópia, Hollandia, Kenya, Nagy-Britannia, Németország, Szomália és Uganda is evakuálja állampolgárait a polgárháború sújtotta Dél-Szudánból.

A világ legfiatalabb államában a feszültség azóta éleződött ki, hogy a dinka etnikumhoz tartozó Salva Kiir államfő júliusban menesztette a nuer etnikumú Riek Machar alelnököt. A harcokért a hatóságok Machar híveit tették felelőssé, azt állítva, hogy ez utóbbiak december 16-ra virradóra puccsot kíséreltek meg.

Az ENSZ adatai szerint a konfliktusban ezrek haltak meg és 180 ezren menekültek el otthonukból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.