Kakukktojás Indokínában

Vietnam kommunista marad

Olyan "remek" helyekkel egy sorban, mint Kuba vagy Észak-Korea.

2013.11.28 13:15MTI

Csalódtak a reformokat sürgetők az új vietnami alkotmányban, amelyet csütörtökön fogadott el az ország nemzetgyűlése 98 százalékos szavazataránnyal. Az alkotmány továbbra is leszögezi, hogy a vezető szerep a Kommunista Párté a politikában, az államé pedig a gazdaságban.

Az utóbbit illetően a pontos megfogalmazás szerint "az állami szektornak kell játszania a vezető szerepet a nemzetgazdaságban". Ez a szentencia a módosítás vázlatváltozatában nem szerepelt. Hiánya reményeket keltett a reformpártiakban, hátha az állam nekikezd végre a korrupciótól senyvedő, gyenge hatékonysággal termelő állami nagyvállalatok leépítésébe, amelyek elemésztik a költségvetési bevétel zömét. Az új alkotmány nem ezt sejtteti.

Gyökeres gazdasági átalakításon kívül politikai reformokat sem enged remélni a párt politikai vezető szerepének alkotmányos változatlansága.

"Ez a nemzetgyűlés a Vietnami Kommunista Pártot képviseli, nem a népet" - mondta a szókimondásáról ismert vietnami közgazdász, Nguyen Quang, aki egyébként nemigen lepődött meg az új alkotmány szövegén.

Elemzők ugyanakkor kedvezőbbnek látják a helyzetet.

"Ez a Vietnam politikailag már más, mint egykoron" - mondta Jonathan London, a Hongkongi Egyetem tanára.

A vietnami Kommunista Párt az év elején jelentette be tervét, miszerint megváltoztatja az alkotmányt, mert szükséges annak hozzáhangolása a gazdasági változásokhoz. Az előkészítő munkát Vietnamban példátlan társadalmi nyíltság előzte meg: a kormány az embereket arra kérte, hogy tudassák javaslataikat a világháló révén.

Ezt a buzdítást jó páran komolyan is vették, ami azután soha nem látott nyíltságú bírálatözönhöz és politikai diskurzushoz vezetett egy olyan országban, amelyben nincs se demokrácia, se szólásszabadság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.