Szíria

Vegyi fegyverek: Izrael nem bízik az átadásra vonatkozó javaslatban

A javaslat problematikus, mivel a szíriai kormány "nem megbízható" - mondta Simon Peresz államfő az Izraeli Sajtótanács alapításának 50. évfordulóján tartott ünnepségen.

2013.09.10 08:24MTI

Az izraeli elnök kétségét fejezte ki hétfőn este azzal az orosz javaslattal kapcsolatban, amelynek értelmében nemzetközi felügyelet alá helyeznék a szíriai vegyi fegyvereket.

A javaslat problematikus, mivel a szíriai kormány "nem megbízható" - mondta Simon Peresz államfő az Izraeli Sajtótanács alapításának 50. évfordulóján tartott ünnepségen.

"A szíriaiak már megmutatták, hogy megbízhatatlanok és nem számíthatunk a tisztességükre" - idézte Peresz kijelentését egy közleményben az izraeli elnöki hivatal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter figyelemre méltónak, Angela Merkel német kancellár pedig érdekesnek minősítette hétfőn az orosz kezdeményezést, amelynek nyilvánvaló célja, hogy elkerülhető legyen a kilátásba helyezett amerikai megtorló csapást. Marie Harf amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata szerint ugyanakkor az orosz javaslat mögött időhúzási taktika is állhat.

A világ napok óta arra vár, hogy az amerikai elnök elrendeli-e a tervezett katonai csapást Szíria ellen, válaszul a több mint 1400 halálos áldozatot követelő augusztus 21-i, Damaszkusz melletti ideggáztámadásra. Izrael közben riadókészültségben él, mert attól tart, hogy egy amerikai csapásra Izrael elleni megtorlással válaszolhat Szíria vagy a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet.

A régió feszült helyzete és a tervezett amerikai csapás miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondta jövő hétre tervezett olaszországi látogatását, amelynek során Netanjahu John Kerry amerikai külügyminiszterrel is találkozott volna - közölte hétfőn az izraeli kormányhivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.