Célpont az amerikai követség is?

Washington tárgyalni akar, Irán támadásokra utasít?

Egy magas rangú iráni hivatalos személyiség iraki síita csoportokat utasított állítólag arra, hogy egy Szíria elleni katonai akció esetén intézzenek támadásokat Irakban lévő amerikai létesítmények ellen.

2013.09.06 07:53MTI
Fotó: MTI

Az amerikai The Wall Street Journal című lap helyi idő szerint csütörtök esti beszámolója szerint az Egyesült Államok hírszerző szervei által lehallgatott üzenet feladója a nagy hatalommal rendelkező, a hadsereg mellett működő iráni forradalmi gárda parancsnoka volt. A címzett iraki síita militáns csoportokat Irán hosszabb ideje támogatja.

Az újság által idézett amerikai források szerint az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége is az ajánlott célpontok között volt.

A washingtoni külügyminisztérium arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak Irakba.

Ugyanakkor az Egyesült Államok ismét tárgyalásokra szólította fel Iránt az ország vitatott atomprogramjáról.

Az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint csütörtök este nyilatkozatban hangsúlyozta: az amerikai kormány reméli, hogy Irán kész lényegi tárgyalásokra, valamint együttműködésre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) az "atomvita" diplomáciai rendezése érdekében.

Teherán "készséges partnerre" talál az Egyesült Államokban, ha eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek - hangoztatta a minisztérium szóvivője.

Csütörtöki teheráni értesülés szerint Iránban ezentúl a külügyminisztérium vezeti a nemzetközi közösséggel folytatott tárgyalásokat.

Az új államfő, Haszan Róháni elnök Mohamad Dzsavad Zarif külügyminisztert bízta meg azzal a feladattal, hogy vegye át a nukleáris tárgyalóküldöttség irányítását Szaíd Dzsalílitól, a teheráni nemzetbiztonsági tanács titkárától.

Róháni ettől azt várja, hogy a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) folytatott tanácskozás végre elmozdul a holtpontról, és az vita lezárásával megszűnnek az Iránt sújtó gazdasági szankciók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.