Damaszkusz külvárosaiban

Több százan vesztették életüket egy szíriai mérgesgáztámadásban

Mérgesgázzal hajtott végre támadást szerdán a szíriai kormányhadsereg Damaszkusz keleti külvárosaiban, s ennek több száz áldozata lehet, köztük nők és gyerekek - bár a különböző ellenzéki szervezetek nagyon eltérően adják meg számukat.

Polgárháború Szíriában - Gáztámadás - Vigyázat, iszonyatot keltő képek!!! képgaléria

2013.08.21 09:34MTI
Polgárháború Szíriában - Gáztámadás - Vigyázat, iszonyatot keltő képek!!!

A hatóságok tagadják, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők kiterjedt légi és tüzérségi offenzívát indítottak szerda hajnalban a lázadók kezén lévő térség ellen, és annak részeként vetettek be gázt - állítják a Helyi Koordinációs Bizottságok és a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű ellenzéki szervezetek.

Utóbbi egy videofelvételt tett közzé a YouTube-on, bizonyítandó az állítólagos tömegmészárlást. A felvételen egy tábori kórházban nyújtanak elsősegélyt gyerekeknek, valamint - nyilvánvalóan légzési nehézség miatt - oxigénmaszkot helyeznek az arcukra. Ezenkívül orvosok eszméletlen, de nem vérző gyerekeket hoznak még be a táborba. A különböző szervezetek által megadott áldozatszám száztól 468-ig terjed.

A Helyi Koordinációs Bizottságok azt állítja, hogy több száz halott van, ugyancsak több száz sebesült, és az áldozatok többsége civil. Ha ez igaznak bizonyul, akkor a több mint két éve tartó polgárháborúban ez volt a legsúlyosabb olyan mérgesgáztámadás, amely ismertté vált. Egy dúmai sürgősségi betegellátó központban az egyik nővér közölte, hogy a Damaszkusztól keletre lévő ellátóhelyekről érkező információk összegzése alapján 213 halálos áldozat van.

"Közöttük sok a nő és a gyerek. Kitágult pupillával, kihűlt végtagokkal, habzó szájjal hozták be őket. Az orvosok azt mondják, ezek az ideggáztámadás tipikus jelei" - mondta. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint a támadás Gúta térségén belül Zamalka, Arbín és In-Tarma kerületeket érte, s nagyon intenzív volt.

Az OSDH felszólította az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadások kivizsgálására létrejött nemzetközi bizottság tagjait, hogy utazzanak a szóban forgó térségbe, vizsgálják ki az esetet és tegyék lehetővé, hogy a lehető leghamarabb orvosi ellátásban részesülhessenek a sebesültek.

A bizottság tagjai három nappal ezelőtt érkeztek Szíriába. A szíriai állami televízió és a SANA hírügynökség közlése szerint a hatóságok cáfolják, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be. Damaszkusz szerint az ilyen információk terjesztésével a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi szakembereket akarják megtéveszteni.

A SANA külföldi műholdas tévéadókat - köztük az al-Dzsazírát és az al-Arabíját - vádolt a mérgesgáztámadásról szóló információk terjesztésével, mert szerinte ezek a médiumok "részt vesznek a szíriai vérontásban és a terrorizmus támogatásában".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.