Robbanások a haditámaszponton

Öt évet kapott a volt ciprusi védelmi miniszter

Öt év börtönre ítélte egy lárnakai büntetőbíróság az ország volt védelmi miniszterét egy dél-ciprusi haditengerészeti támaszponton két évvel ezelőtt történt robbanássorozattal kapcsolatban.

2013.08.02 16:18MTI

A robbanásban 13 ember vesztette életét, és súlyos károk keletkeztek a szigetország legnagyobb villamos erőművében. 

A háromtagú testület pénteken hirdetett ítéletet a 74 éves Kosztasz Papakosztasz felett, akit július 9-én egy lárnakai bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben talált vétkesnek, mert nem tett óvintézkedéseket az elkobzott iráni lőszert tartalmazó 80 konténer felrobbanásának megelőzésére. 

Papakosztaszt július 9-e óta kórházban ápolják, és nem jelent meg a pénteki ítélethirdetésen. Egy - Iránból Szíriába tartó - hajóról 2009-ben lefoglalt lőszert két éven át tárolták szabálytalanul a Zygi melletti Evangelosz Florakisz támaszponton, ahol 2011. július 11-én hatalmas robbanások történtek. 

A robbanássorozat következtében jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken is. A hatóságok szerint az egyik konténer öngyulladása okozta a katasztrófát. Andreasz Nikolau tűzoltó parancsnokot, a helyettesét, Pambosz Saralambuszt, valamint a katasztrófavédelmi egység parancsnokát, Andreasz Loizideszt egyenként kétévi börtönbüntetésre ítélte a bíróság halált okozó gondatlanság vádjával. 

A másik perbefogott egykori minisztert, Markosz Kiprianut, a külügyi tárca volt vezetőjét a bíróság felmentette. A hosszú per során a vád a tragédiához vezető számos alkalmatlanságra és hanyagságra mutatott rá. Hat katona az oltás során veszítette életet, s a többi áldozat, közöttük a sziget haditengerészeti egységének a parancsnoka, szintén katona volt. 

A robbanássorozat belpolitikai válságot okozott Cipruson, megrendítve az akkor kormányzó baloldali AKEL (Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja) iránti bizalmat. A történtek után Papakosztasz és Kiprianu azonnal lemondott miniszteri tisztségéről. 

A katasztrófa után röviddel lefolytatott vizsgálat rámutatott az akkori elnök, Demetrisz Krisztofiasz felelősségére is, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a Szíriával és Iránnal való kapcsolattartás érdekében a szállítmány Cipruson maradjon. Ő azonban elnöki mentelmi jogának köszönhetően elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.