Tűzharc

Fegyveres bandákkal csapott össze a mexikói rendőrség: huszonketten meghaltak

A mexikói biztonsági erők és a fegyveres bandák között az ország délnyugati részén kirobbant harcokban 22 ember vesztette életét helyi idő szerint kedden.

2013.07.24 09:23MTI
Fotó: MTI

A hatósági fellépés előzménye az volt, hogy fegyveresek autópályákat zártak le Michoacán szövetségi államban. A mexikói belügyminisztérium közlése szerint a tűzharcban életét vesztette két szövetségi rendőr, valamint húsz bandita. 

Enrique Pena Nieto mexikói elnök idén májusban egy tábornokot nevezett ki a Michoacánba, hogy átvegye az össze rendőri és katonai művelet irányítását az államban, ahol a fegyveres bűnbandák átvették egyes területek felett az ellenőrzést. Ezek a bandák nemcsak a hatóságokkal, de egymással is heves összecsapásokat vívnak. 

Az előző mexikói elnök, Felipe Calderón 2006-os hivatalba lépésekor kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözők ellen. A drogbandák egymás közötti leszámolásaiban, illetve a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásaiban több mint 70 ezren haltak meg. Enrique Pena Nieto tavaly decemberben hivatalba lépett mexikói elnök ugyanakkor azt ígérte, véget vet a Mexikóban az elmúlt évtizedben elburjánzott erőszaknak. 

Az utóbbi időben azonban csupán kis mértékben csökkent a gyilkosságok száma a hivatalos statisztikák szerint, még mindig sok az erőszakos cselekmény az országban. A mexikói kormány a múlt héten jelentette be, hogy elfogták az egyik legkegyetlenebb kábítószer-kereskedő szervezet, a Los Zetas fejét, Miguel Ángel Trevino Moralest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.