Az európai liberálisok kérésére

Titkos adatgyűjtés - az EP is foglalkozik a botránnyal

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető az ülés megnyitását követően, hétfőn délután kérte a parlamenttől, hogy foglalkozzon az üggyel, amely a keddi ülésnapra tűzte napirendre az erről szóló vitát, amelyben az Európai Bizottságtól is állásfoglalást vár. 

"Ez az +adatgate-ügy+ azt jelenti, hogy minden e-mailt és más elektronikus kommunikációt, beleértve a közösségi médiát is, amely két uniós állampolgár közötti kapcsolatfelvételt jelent, lenyomozhat és elolvashat az amerikai hírszerzés. Ennek nyilvánvalóan nagyon komoly hatása van az EU-polgárok magánéletére" - szögezte le Guy Verhofstadt, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai hatóságok akár engedély nélkül is hozzáférjenek európaiak adataihoz, és sürgősen uniós válaszlépéseket sürgetett. 

A liberálisok által nem sokkal később kiadott közlemény idézi Sophie in 't Veld holland EP-képviselőt is, aki szintén a személyes adatok védelme mellett száll síkra. Ideje felébredni - figyelmeztet a holland politikus, aki szerint az Egyesült Államok már korábban is megpróbálta titokban megcsapolni az európaiak adatait. "Tisztáznunk kell a transzatlanti viszonyokat. A barátok nem kémkednek egymás után" - szögezte le az EP-képviselő. 

Az EP-honlapjának tanúsága szerint a PRISM-programról folytatott vita lesz a második napirendi pont a keddi ülésnap délelőttjén. A brit The Guardian a múlt héten számolt be arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titokban, de bírói jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából. 

A The Guardian és az amerikai The Washington Post nem sokkal később már arról írt, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli és ellenőrzi, és így magánszemélyek email-üzenetei és egyéb kommunikációs adatok kerültek a birtokába óriási mennyiségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.