Ukrajna

A beszakadt gépház miatt vizsgálódnak Csernobilban

Ukrajnába érkezett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége, hogy a csernobili atomerőműben folytasson vizsgálatokat - jelentette kedden az ukrán média.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.06.04 10:29MTI

A szakértői delegáció a februárban 12-én történt eset ügyében tájékozódik, amikor is beszakadt egy gépház teteje közvetlenül az 1986-as katasztrófában megsérült négyes blokk mellett.

A küldöttség elemzi a tetőomlás okait, illetve ellenőrzi a radioaktivitás szintjének mérési adatait.

A NAÜ szakértőit a csernobili atomerőmű vezetősége kérte fel arra, hogy folytassanak független vizsgálatot a nukleáris létesítményben.

A nem működő atomerőmű gépháza az előzetes vizsgálatok szerint a rajta összegyűlt hó súlya alatt szakadt be. A hatóságok közlése alapján a radioaktivitás szintje nem emelkedett meg, a sérült négyes blokk fölött lévő szarkofágban nem keletkezett kár, és senki sem sérült meg.

Környezetvédők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a tető beomlása a még 1986-ban emelt régi szarkofág újabb állagromlását okozhatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.