Gyújtogatás a magyar emlékhelyeken

Az UMDSZ elítéli a beregszászi Petőfi-szobor felgyújtását

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége csütörtökön közzétett nyilatkozatában roppant aggasztónak nevezi, hogy a vereckei honfoglalási emlékmű után Beregszászon, a kárpátaljai magyarság szellemi-kulturális központjában is gyújtogatnak a magyar emlékhelyeken.

2013.04.25 10:39MTI

Az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lapban közölt nyilatkozat szerint az UMDSZ felháborodással értesült arról, hogy Beregszászban ismeretlenek felgyújtották a Petőfi-szobornál elhelyezett koszorúkat. "Roppant aggasztó, hogy a vereckei honfoglalási emlékmű után a kárpátaljai magyarság szellemi, kulturális és gazdasági központjában is gyújtogatnak közösségünk emlékhelyei körül. Nem elképzelhetetlen, hogy kapcsolat van a két eset, illetve a Szvoboda (Szabadság) párt Beregszászban tartott félelemkeltő felvonulása között" - áll a közleményben.
   
Az UMDSZ elnöksége sajnálatosnak tartja, hogy a magyar vonatkozású szobrok, emlékművek elleni korábbi támadások többsége esetében a rendvédelmi szervek nem tudták kézre keríteni az elkövetőket. A magyar szervezet egyúttal arra kéri Kárpátalja minden felelősen gondolkodó, toleráns polgárát, hogy nemzetiségtől, vallástól és pártszimpátiától függetlenül ítélje el a magyar emlékhelyek elleni újabb támadást.
   
Ugyancsak elítélte a Petőfi-szobor elleni támadást sajtónyilatkozatában Babják Zoltán, Beregszász első polgármester-helyettese, aki szerint ijesztő, ami mostanában a városban történik.
   
Petőfi Sándor Beregszász központjában álló szobrát 2013. április 23-ra virradóra gyújtották fel ismeretlenek. Az emlékmű tetejéig felcsapó lángokat sikerült gyorsan eloltani, ezért a szobor nem sérült meg, s időközben megtisztították az égésnyomoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.