Bankfelügyelet

Ferenc pápa újabb prémiumot vont meg a vatikáni dolgozóktól

Az intézkedések a költségvetési megszorításnak tudhatók be, és az új pápa azon vágyának, hogy a Vatikán felelősségteljesebb magatartást tanúsítson a szegények iránt.

2013.04.24 14:30MTI

Ferenc pápa eltörölte azt a pénzügyi juttatást, amelyet eddig azok a bíborosok kaptak, akik a vatikáni bankot felügyelik.

A múlt heti bejelentést követően, miszerint a Vatikán nem fizeti ki az új pápaság kezdetén szokásos prémiumot alkalmazottainak, az ANSA olasz hírügynökség arról számolt be, hogy az az öt bíboros, aki a Vallási Művek Intézetét (IOR), vagyis a vatikáni bank munkáját felügyeli, nem kapja meg a 25 ezer eurót, amelyet évente fizettek nekik rendszeres fizetésükön felül.

Az intézkedések a költségvetési megszorításnak tudhatók be, és az új pápa azon vágyának, hogy a Vatikán felelősségteljesebb magatartást tanúsítson a szegények iránt.

A vatikáni bank ellenőrzés alatt állt az elmúlt években a nyilvántartásait és a pénzügyi tranzakcióit illetően. Miután pénzmosás gyanújába keveredett, az IOR új intézkedéseket léptetett életbe a szabálytalan átutalások megelőzése érdekében, és ez év végén egy új jelentést vár az európai banki ellenőröktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.