"Kritikus" időszakban érkezett Pekingbe

Kerry: Kína kulcsszereplője a koreai válság megoldásának

Rendkívüli kihívást jelentő kérdések állnak előttünk - jegyezte meg a Koreai-félszigeten uralkodó helyzetre is utalva John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Pekingben, ahol vendéglátójával, Vang Ji külügyminiszterrel kezdett tárgyalásokat.

2013.04.13 11:25MTI

Kerry korábban jelezte: Washington szerint Kína kulcsszereplője a Koreai-félszigeti válság megoldásának, sok múlik azon, hogy mennyire képes érvényesíteni befolyását Phenjanra. A kínai külügyminiszter a koreai válságra utalva egyetértett azzal, hogy Kerry "kritikus" időszakban érkezett a kínai fővárosba. A Koreai-félszigeti helyzetről szólva Vang leszögezte, a kérdésben Kína álláspontja következetes. 

Bármi is történjék, Peking ragaszkodik a félsziget atommentesítéséhez, a békéhez, a tárgyalásos rendezéshez - hangoztatta. A miniszter sürgette az érintett feleket, hogy folytassanak párbeszédet, javítsák kapcsolataikat, és a kölcsönös bizalom megteremtésével segítsék elő a nukleáris leszerelést, Északkelet-Ázsia tartós békéjét. 

Kerry tárgyalásai kapcsán a kínai média a kétoldalú kapcsolatokra is utalt, kiemelve: vezető diplomaták körében felvetődött a kínai-amerikai viszony fejlesztését szolgáló "ütemterv" szükségessége. Kerry maga is hangsúlyozta, hogy országa a kapcsolatoknak azt az a modelljét keresi, amely a leghatékonyabb a problémák megoldására. 

Vang megismételte azt a kínai részről rendszeresen hangoztatott igényt, hogy Washington és Peking nézetkülönbségeit a "kölcsönös tisztelet" szellemében rendezzék. Kerry, aki külügyminiszterként először jár Pekingben, szombaton találkozott a kínai államelnökkel és a kormányfővel. Az amerikai politikus a dél-koreai fővárosból érkezett Pekingbe, ahonnan vasárnap Tokióba utazik tovább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.