Sürgős körlevélben értesítették a galambászokat

Madárinfluenza - a postagalambok tízezreinek oltásába kezdtek Kínában

Több mint 60 ezer postagalamb landolt a kelet-kínai Csöcsiang tartományban, hogy megkezdjék a madárinfluenza elleni oltásukat.

2013.04.08 19:03MTI

A galambokat ingyenesen oltják be, és az eljárás körülbelül egy hétig fog tartani, de a vakcina nem a most terjedő H7N9-es típusnak, hanem egy másiknak az ellenszere - mondta Vang Kuan-zsung a városi galambszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a H7N9 elleni vakcinát még nem fejlesztették ki.
   
A szövetség a hétvégén sürgős körlevélben értesítette a galambászokat a postagalambokkal történő mindennemű verseny felfüggesztéséről, és hétfőn megkezdte a hobbisták fertőtlenítő szerekkel történő ellátását is.
   
Az óvintézkedésre inkább csak a közvélemény megnyugtatása miatt van szükség, mivel a H7N9 ritka esetben terjed élő galambok által. A szakemberek szerint ennek oka, hogy testük hőmérséklete 42 Celsius-fok, és ezen a hőmérsékleten a vírus többnyire már hatástalan. Az emberek elpusztult madarakkal történő érintkezése ugyanakkor veszélyt jelenthet - jegyzik meg.
   
A madárinfluenza új vírusának Kelet-Kínában eddig 24 fertőzöttje van, közülük hét eset végződött halállal. A sanghaji hatóságok a szárnyasok közül első ízben a 23 milliós metropolisz piacán találtak rá egy galamb mintában a H7N9-re. A felfedezést 98 ezer állat levágása követte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.