Lesz béke?

A katonai forródrótot is megszüntette Észak-Korea Szöullal

A közvetlen telefonösszeköttetések korábbi megszakítása után a katonai forródrótot is megszüntette szerdán Észak-Korea Dél-Koreával.

2013.03.28 06:28MTI

Szöuli értesülések szerint egy magas rangú észak-koreai katonai tisztségviselő tájékoztatta erről a dél-koreai hatóságokat, azt hangoztatva: nincs szükség a katonai kommunikáció folytatására egy olyan helyzetben, amikor háború törhet ki bármelyik pillanatban. Hozzáfűzte: bármiféle katonai párbeszédet, illetve kommunikációt csak akkor újíthatnak fel, ha Dél-Korea beszünteti "ellenséges akcióit" Észak ellen.

A hivatalosan humanitárius célokat szolgáló, a két ország vöröskeresztjét összekapcsoló panmindzsoni kommunikációs kapcsolatot Észak-Korea március 13-án szakította meg, válaszul az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra és a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra. A katonai kommunikációt azonban akkor még érintetlenül hagyta. A szerdai lépés a két Korea közötti feszültség kiéleződésének újabb jele.

Phenjan előző nap jelentette be, hogy harckészültségbe helyezte hadászati rakétaegységeit és tüzérségi - ezen belül nagy hatótávolságú - ütegeit, valamint arra adott parancsot, hogy ezek vegyék célba az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, kontinentális területét és Dél-Koreát. Az intézkedést feltehetőleg az váltotta ki, hogy a jelenleg zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat keretében az amerikai erők - Phenjan figyelmeztetése ellenére - újabb berepüléseket hajtottak végre bombázókkal az észak-koreai területek közelében.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea március elején kezdte a közös manővert, és az április végéig tart. Észak-Korea február 12-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Phenjant. Ennek nyomán az észak-koreai vezetés közölte, hogy érvénytelennek tekinti az 1953-as háború nyomán Dél-Koreával létrejött fegyverszüneti megállapodást. Elemzők szerint nagyon valószínűtlen, hogy Észak elindítana bármilyen közvetlen támadást a dél-koreai-amerikai gyakorlat idején. Mindazonáltal lehetségesnek mondják, hogy utána kiprovokáljon valamilyen konfrontációt Dél-Koreával, minthogy volt már több, halálos kimenetelű összetűzés az utóbbi években a két Korea között. Megfigyelők szerint a háborús retorikával Phenjannak részben az a célja, hogy növelje a lakosság lojalitását Kim Dzsong Un vezető iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.